Wytrawne muffiny z fetą i szpinakiem

Wytrawne muffinki z fetą, szpinakiem oraz dodatkiem przyprawy do pizzy wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można je przygotować na śniadanie lub kolację, idealnie sprawdzą się także w ramach drugiego śniadania do pracy zamiast tradycyjnej kanapki.

Podczas pieczenia muffinów w całym domu przepięknie pachnie dzięki aromatycznej przyprawie do pizzy.



Składniki:
na 12 muffinów

200 g świeżego szpinaku
200 g sera feta
2 jaja
50 ml oleju
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pizzy 
1 łyżka masła
szczypta soli


Na patelni roztapiam masło i dodaję szpinak, który duszę do miękkości,
 następnie odciskam nadmiar wody i drobno siekam.
Ser feta kroję w drobną kostkę.

W miseczce mieszam dokładnie jogurt naturalny z jajami oraz olejem.
W drugiej misce łącze suche składniki mąkę pszenną, przyprawę do pizzy, proszek do pieczenia oraz sól.

Do suchych składników dodaję mokre, ponownie mieszam, następnie dodaję szpinak oraz ser feta i delikatnie łączę całość na jednolite ciasto.

Przygotowaną masę przekładam do papilotek albo silikonowych foremek.

Muffiny piekę ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Po upieczeniu studzę je na metalowej kratce.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Uwielbiam takie muffiny! :) I wytrawne i słodkie. Zaciekawił mnie dodatek przyprawy do pizzy - wykorzystam to następnym razem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno przygotuję takie muffinki,zapowiadają się pysznie,stanowczo moje smaki,wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tysia parę takich dla mnie poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 200g świeżego, to ile dać mrożonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożonego szpinaku bym dała ok. 150 g
      Podczas duszenia proszę dokładnie odparować nadmiar wody :)
      Pozdrawiam

      Usuń