Wytrawne muffinki z fetą, szpinakiem oraz dodatkiem przyprawy do pizzy wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można je przygotować na śniadanie lub kolację, idealnie sprawdzą się także w ramach drugiego śniadania do pracy zamiast tradycyjnej kanapki.
Podczas pieczenia muffinów w całym domu przepięknie pachnie dzięki aromatycznej przyprawie do pizzy.
Składniki:
na 12 muffinów
200 g świeżego szpinaku
200 g sera feta
2 jaja
50 ml oleju
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pizzy
1 łyżka masła
szczypta soli
Na patelni roztapiam masło i dodaję szpinak, który duszę do miękkości,
następnie odciskam nadmiar wody i drobno siekam.
Ser feta kroję w drobną kostkę.
W miseczce mieszam dokładnie jogurt naturalny z jajami oraz olejem.
W drugiej misce łącze suche składniki mąkę pszenną, przyprawę do pizzy, proszek do pieczenia oraz sól.
Do suchych składników dodaję mokre, ponownie mieszam, następnie dodaję szpinak oraz ser feta i delikatnie łączę całość na jednolite ciasto.
Przygotowaną masę przekładam do papilotek albo silikonowych foremek.
Muffiny piekę ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu studzę je na metalowej kratce.
Uwielbiam takie muffiny! :) I wytrawne i słodkie. Zaciekawił mnie dodatek przyprawy do pizzy - wykorzystam to następnym razem. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno przygotuję takie muffinki,zapowiadają się pysznie,stanowczo moje smaki,wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńTysia parę takich dla mnie poproszę! :)
OdpowiedzUsuńZałatwione Kochana :*
Usuń200g świeżego, to ile dać mrożonego?
OdpowiedzUsuńMrożonego szpinaku bym dała ok. 150 g
UsuńPodczas duszenia proszę dokładnie odparować nadmiar wody :)
Pozdrawiam