Lekkie placki bananowe z otrębami owsianymi doskonale sprawdzą się na śniadanie czy podwieczorek.
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno,
koniecznie z kubkiem gorącego kakao lub filiżanką dobrej kawy.
Składniki:
na 20 placków
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki mleka 2, 0 %
1 szklanka maślanki
50 g roztopionego masła
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
4 łyżki otrębów owsianych Kupiec
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
Banany rozgniatam dokładnie widelcem.
Dodaję do nich mokre składniki mleko, maślankę, jaja oraz roztopione masło.
W misce mieszam suche składniki:
mąkę, otręby owsiane, cukier, proszek do pieczenia.
Następnie do suchych składników dodaję mokre i łączę je na jednolite gęste ciasto.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, łyżką nakładam małe porcje ciasta i smażę z obydwu stron na złocisto.
W wersji dietetycznej pomijam smażenie z dodatkiem oleju i robię to na patelni teflonowej umożliwiającej smażenie beztłuszczowe.
W wersji dietetycznej pomijam smażenie z dodatkiem oleju i robię to na patelni teflonowej umożliwiającej smażenie beztłuszczowe.
Placuszki osączam na papierowym ręczniku,
następnie podaję z ulubionymi dodatkami.
Świetnie pasują do ciepłego kakao lub do kawy.
poproszę kilka placuszków dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUlubione placuszki mojej córki :) U mnie dziś też bananowo :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńJa też poproszę o kilka placków, cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, takie pulchniutkie. :)
OdpowiedzUsuńMNAIMI!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZDROWO I SMACZNIE!!!!
WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM