Puszysty, aromatyczny, rozpływający się w ustach domowy piernik z czekoladową polewą przygotowaną na bazie cukru pudru trzcinowego Diamant.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Smaczne i zdrowe: Ciasta domowe" i wprowadziłam do niego swoje drobne modyfikacje.
Piernik jest przyjemnie wilgotny, mocno kawowy z miodową nutą.
Dodatek suszonych śliwek nadaje mu wyjątkowego smaku.
Składniki:
na formę 20 cm x 20 cm
1 szklanka płynnego miodu
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju lub stopionego masła
4 jaja
1 szklanka cukru pudru trzcinowego Diamant
1 szklanka mocnego naparu z kawy
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 łyżka mąki do przygotowania formy
dodatkowo suszone śliwki
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
Mąkę przesiewam przez sito wraz z sodą i przyprawą do piernika.
Miód podgrzewam w rondelku, przygotowuję napar kawowy i jeszcze gorący dodaję do miodu, mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiam do ostygnięcia.
Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka ucieram z cukrem pudrem trzcinowym, dodaję olej i wciąż ucieram, dodając na przemian mąkę i miód z naparem kawowym.
Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam z ciastem.
Na koniec dodaję posiekane drobno suszone śliwki, które równomiernie rozprowadzam w przygotowanej masie.
Formę do ciasta smaruję masłem i podsypuję mąką, przekładam do niej przygotowane ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 20 minut, następnie zwiększam temperaturę do 200 stopni C i piekę przez ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie szykuję polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczam tabliczkę mlecznej czekolady, dodaję do niej cukier puder trzcinowy oraz śmietanę kremówkę.
Mieszam całość na jednolitą masę i równomiernie rozprowadzam na powierzchni piernika.
dawno już piernika nie jadłam :) szczególnie takiego dobrego! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik, zwłaszcza przełożony marmoladą! <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam piernik, pycha:)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno piernika nie jadłam!
OdpowiedzUsuńmamy wielką ochotę na to ciasto :) wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie trzeba będzie wypróbować przepis w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuń