Kapusta kiszona zasmażana

Zasmażana kapusta kiszona to treściwy i sycący dodatek do wszelkich dań głównych.
Zawszę przygotowuję ją z zasmażką oraz z dodatkiem suszonych grzybków, które dodatkowo nadają przyjemnego aromatu.
Kapusta kiszona w takiej postaci wspaniale smakuje z tradycyjnym schabowym i ziemniaczanym purée.



 Składniki:

500 g kapusty kiszonej
2 cebule
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 suszone grzybki lub kostka grzybowa (opcjonalnie)
 świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
oliwa


Cebulę siekam w drobną kostkę.
Kapustę kiszoną dokładnie odciskam z nadmiaru soku i dość drobno siekam.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, dodaję cebulę, czekam, aż się zeszkli i przekładam ją na talerzyk.
Na tą samą patelnię dodaję kapustę kiszoną, podsmażam przez ok 10 minut na małym ogniu tak, aby kapusta delikatnie się przyrumieniła, następnie podlewam ją niewielką ilością wody, aby była równomiernie nią przykryta.
Dodaję również wszystkie przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone, pieprz oraz sól.
Całość mieszam i duszę do momentu, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje.
U mnie trwało to ok. 30 minut.
W razie potrzeby należy dolewać wody, aby kapusta nie była zbyt sucha.

Na sam koniec w małym rondelku robię zasmażkę.
Roztapiam łyżkę masła i kiedy się rozgrzeje dodaję mąkę, często mieszając robię złocistą zasmażkę, którą dodaję wraz z przygotowaną wcześniej cebulą oraz odrobiną cukru do zasmażonej kapusty kiszonej.
Całość trzymam jeszcze chwilę na ogniu, dokładnie mieszam, podaję na gorąco do obiadu.

Z kapusty przed podaniem można wyciągnąć liście laurowe oraz ziele angielskie.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. bardzo lubię kiszoną kapustę, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam takiej kapusty, wstyd!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze takiej kapusty nie jadłam ale wygląda przepysznie.Musze koniecznie spróbować zrobić:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Będą musiał wypróbować przepis i zrobić niespodziankę żonie. Nie raz wspomina o kapuście zasmażanej z kopytkami :).

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest przysmak mojego Męża. On to robi najsmaczniej. Tak więc chętnie ją jemy. Po Twoim poście też mam ochotę zjeść taką kapustę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń