Smaczny i lekki krupnik ugotowany na włoszczyźnie i piersi z kurczaka.
Gęsty i bardzo sycący dzięki dużej ilości kaszy jęczmiennej.
Składniki:
ok. 2, 5 litra wody
200 g kaszy jęczmiennej
300 g piersi z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
5 dużych ziemniaków
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól
świeży koperek
Do garnka wkładam pierś z kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie, dodaję sól do smaku, dolewam 2 litry wody i doprowadzam do zagotowania.
Kiedy pierś z kurczaka ugotuje się, wyciągam ją, pozostawiam do ostygnięcia, kroję w dość drobną kostkę i odstawiam na bok.
Następnie obieram marchew, pietruszkę i seler.
Warzywa myję, osuszam, ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do zupy.
Kiedy warzywa ugotują się, dodaję kaszę.
Na bieżąco uzupełniam ilość wody ponieważ kasza bardzo dużo jej wchłania.
Kiedy kasza będzie się gotowała, na sam koniec dorzucam ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuję całość jeszcze przez 15 - 20 minut.
Na sam koniec dodaję pokrojoną pierś kurczaka i
przyprawiam zupę do smaku solą oraz pieprzem.
przyprawiam zupę do smaku solą oraz pieprzem.
Krupnik podaję gorący, ze świeżym koperkiem oraz pieczywem.
bardzo lubię krupnik:) smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam takie gęste zupy! :) teraz bym zjadła taką mocno ciepłą :)
OdpowiedzUsuńJa też robię krupnik z kurczakiem, pyszna i zdrowa zupka :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) dawno nie jadłyśmy krupniku
OdpowiedzUsuńLubię krupnik. Nawet niedawno pomyślałam, że powinnam znów ugotować. Aż mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńO jaaaaaaaaaa jak dawno nie jadłam krupniczku, aż zapomniałam, jak bardzogo lubię. :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu :) Muszę ugotować :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka, ale po co ten chleb, skoro kasza jest wystarczająco sycąca. Chleb niepotrzebnie zwiększa kaloryczność.
OdpowiedzUsuń