Każdy z Nas ma swój ulubiony przepis na surówkę z kiszonej kapusty, która jest istną bombą witaminową i niezastąpionym dodatkiem do obiadów.
Surówka pasuje do gulaszów, kotletów, pieczeni, ryb czy pyz.
W moim rodzinnym domu zazwyczaj dodawało się do niej dużo cebuli oraz kminku,
natomiast w domu rodzinnym Męża zazwyczaj robi się ją na słodko z dodatkiem cukru.
Połączyliśmy te dwie wersje smaków i stworzyliśmy naszą ulubioną wersję surówki z kiszonej kapusty z dodatkiem marchwi, cebuli oraz jabłka.
Jeżeli lubicie mocne i wyraziste smaki zajrzyjcie do tego przepisu, znajdziecie tam
Składniki:
300 g kapusty kiszonej
1 cebula
2 słodkie jabłka
2 średnie marchewki
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki oliwy
Kapustę kiszoną odciskam dokładnie z nadmiaru soku i siekam ją dość drobno.
Marchew i jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Do salaterki przekładam wszystkie składniki, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, polewam oliwą, mieszam i podaję.
idealna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńKiszona kapusta to istne błogosławieństwo zimą, kiedy brakuje nam witamin. Ja lubię każde danie z jej udziałem :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze biała rybka i odpływam na fali smaku:)
OdpowiedzUsuńPyszne,ale ryby zwłaszcza morskie w połączeniu z kiszona kapusta tracą swoje właściwości odżywcze:-/
UsuńJa tesz ta surowke wpieprzam glownie zryba :-) czasem warto olac witaminy ku uciesze podniebienia, pozdrawiam
UsuńMoja ukochana :) !
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Pyszna kiszona kapusta w połączeniu z tym przepisem zyskuje. Wyborne.
OdpowiedzUsuń