Tosty francuskie to nic innego jak lekko czerstwe pieczywo, zanurzone w jajku oraz mleku i usmażone na złocisto.
Świetny pomysł na szybkie śniadanie, podane na ciepło, koniecznie z kubkiem gorącego mleka albo kakao.
Dziś przepis na tosty francuskie na słodko, podane w najprostszej postaci z cukrem pudrem.
Złociste, chrupiące, po prostu przepyszne, znikają z talerza w kilka chwil.
Składniki:
na 4 tosty
2 jaja
50 ml mleka
2 łyżeczki cukru pudru Kupiec
4 kromki pieczywa tostowego
klarowane masło
Do miseczki wbijam jaja i roztrzepuję je dokładnie widelcem, następnie dodaję mleko oraz cukier puder, całość dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam klarowane masło.
Kromki pieczywa zanurzam na 30 sekund z każdej strony w mleku i jajku, następnie umieszczam na rozgrzanej patelni i smażę na złocisto.
Usmażone pieczywo przed podaniem można odsączyć na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Tosty francuskie podaję gorące, przyprószone cukrem pudrem ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.
Smacznego!
pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńlubię i będę musiała je zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńna masełku najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNa słodko ich nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję, one tak ślicznie wyglądają na tym talerzyku :)
OdpowiedzUsuńCudowne śniadanie:) PYCHA!
OdpowiedzUsuńwspaniałe są poranki z takimi tostami :)
OdpowiedzUsuńProste rzeczy często są najsmaczniejsze. :)
OdpowiedzUsuńpysznę
OdpowiedzUsuń