Mini pączusie na bazie serka homogenizowanego to idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób, które chcą przygotować domowe słodkości, a nie mają zbyt wiele czasu.
Pączusie są pulchniutkie, aromatyczne i robi je się bardzo szybko.
Sprawdzą się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także na dziecięcą imprezę czy do popołudniowej kawy.
Zdecydowanie najlepiej smakują od razu po usmażeniu, dlatego polecam szykować je na bieżąco.
Z poniższego przepisu wychodzi ok. 20 małych pączusiów, jeżeli chcemy uzyskać ich więcej należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Składniki:
na ok. 20 mini pączusiów
200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (np. Danio)
200 g mąki pszennej
1 jajo
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra oleju do smażenia
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
W głębokim rondlu rozgrzewam olej, musi być bardzo gorący (u mnie ok. 170 st.)
Do miski dodaję wszystkie składniki: jajo, serek homogenizowany, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, mieszam dokładnie łyżką lub mikserem do połączenia się składników, ciasto powinno mieć dość gęsta konsystencję.
Kiedy olej będzie już gorący, małą łyżeczką nakładam porcje ciasta, wkładam do rondla z olejem i pomagając sobie drugą łyżeczką odklejam pączusie, smażąc z każdej strony na złocisto.
Pączusie polecam smażyć małymi partiami i szybko obracać na drugą stronę, aby nam się nie przypaliły, usmażone przekładam na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Ojej, takie robiła moja babcia, ale się cieszę, ze mi je przypomniałaś :))))
OdpowiedzUsuńA ja takich nigdy nie jadłam Kasiu i też bardzo się cieszę, że taki przepis trafił w moje ręce :)
Usuńzapowiada się pyszny tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńW jaki sposób łączy się składniki? miksując? ubijając?!
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam, można to zrobić łyżką lub mikserem, ciasto powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję.
UsuńPozdrawiam
Teraz jest! Myślałam, że ja nie dopatrzyłam i pytam o to, co jest napisane! :D
OdpowiedzUsuńLubię taką wersje pączków, ja nazywam je racuszkami :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu.
Robię takie co roku, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuń