Mini pączki z serka homogenizowanego

Mini pączusie na bazie serka homogenizowanego to idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób, które chcą przygotować domowe słodkości, a nie mają zbyt wiele czasu.

Pączusie są pulchniutkie, aromatyczne i robi je się bardzo szybko.
Sprawdzą się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także na dziecięcą imprezę czy do popołudniowej kawy.
Zdecydowanie najlepiej smakują od razu po usmażeniu, dlatego polecam szykować je na bieżąco.

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 20 małych pączusiów, jeżeli chcemy uzyskać ich więcej należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

Składniki:
na ok. 20 mini pączusiów

200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (np. Danio)
200 g mąki pszennej 
 1 jajo
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra oleju do smażenia
 cukier puder do posypania


W głębokim rondlu rozgrzewam olej, musi być bardzo gorący (u mnie ok. 170 st.)

Do miski dodaję wszystkie składniki: jajo, serek homogenizowany, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, mieszam dokładnie łyżką lub mikserem do połączenia się składników, ciasto powinno mieć dość gęsta konsystencję.

Kiedy olej będzie już gorący, małą łyżeczką nakładam porcje ciasta, wkładam do rondla z olejem i pomagając sobie drugą łyżeczką odklejam pączusie, smażąc z każdej strony na złocisto.

Pączusie polecam smażyć małymi partiami i szybko obracać na drugą stronę, aby nam się nie przypaliły, usmażone przekładam na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem dekoruję je cukrem pudrem, lukrem bądź ulubioną polewą.

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

8 comments:

  1. Ojej, takie robiła moja babcia, ale się cieszę, ze mi je przypomniałaś :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja takich nigdy nie jadłam Kasiu i też bardzo się cieszę, że taki przepis trafił w moje ręce :)

      Usuń
  2. zapowiada się pyszny tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W jaki sposób łączy się składniki? miksując? ubijając?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam, można to zrobić łyżką lub mikserem, ciasto powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Teraz jest! Myślałam, że ja nie dopatrzyłam i pytam o to, co jest napisane! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taką wersje pączków, ja nazywam je racuszkami :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię takie co roku, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń