Roladki ze schabu to niezła konkurencja dla tradycyjnego kotleta schabowego.
Przygotowanie ich zajmuje tyle samo czasu, są równie smaczne, a wielkim plusem jest ogrom dodatków którymi możemy je nafaszerować.
Składniki:
na 10 roladek
500 g schabu bez kości
1 średniej wielkości żółta papryka
1 średniej wielkości zielona papryka
10 plastrów sera żółtego
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
czosnek granulowany
czerwona słodka papryka
mąka
bułka tarta
2 jaja
olej do smażenia
dodatkowo: wykałaczki
Schab dokładnie myję, osuszam i kroję w plastry o grubości ok. 1, 5 cm.
Pokrojone plastry dokładnie rozbijam tłuczkiem.
Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę.
Kotlety przyprawiam według uznania z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym.
Na każdym kotleciku układam starannie plaster sera żółtego i po kilka kostek papryki żółtej i zielonej, następnie dokładnie zwijam całość w roladkę, którą na końcu zabezpieczam dwoma wykałaczkami.
Przygotowuję trzy miseczki:
do pierwszej wsypuję mąkę, do drugiej jaja, które dokładanie roztrzepuję widelcem, w trzeciej umieszczam bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewam oliwę, każdą roladkę panieruję w następującej kolejności:
miseczka z mąką, miseczka z jajami, miseczka z bułką tartą.
Na dobrze rozgrzanej patelni na najmniejszym ogniu smażę roladki ze wszystkich stron na złocisto.
Przed podaniem osączam je delikatnie na talerzu wyłożonym papierowym ręczniczkiem.
Roladki świetnie smakują z ziemniakami podane do obiadu, ale sprawdzą się także jako zakąska na zimno podczas imprezy.
Wygladaja znakomicie i pierwszy raz slysze o panierce maka ,jajko,bulka,dotychczas uzywalam albo maki albo bulki:-) A ta papryka w kostke nie rozsypuje sie podczas zawijania i czy ser nie wyplywa podczas smazenia?Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCUDOWNE!!! i znów małzonek podglądnął i mówi Super ta Tosia gotuje:)
OdpowiedzUsuń