Szybka i lekka surówka z marchewki i selera doskonale pasuje do obiadu, sprawdzi się także jako samodzielna przekąska.
Składniki:
2 marchewki
1/2 selera korzeniowego
1 małe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Marchewkę, seler i jabłko obieramy, myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach do jednej miski, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby jabłko i seler nie ściemniały.
Dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
pyszna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ;) !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki,pyszne witaminy,świetny dodatek do obiadu lub do zajadania się nią bez żadnych innych dodatków,Twoja prezentuje się bardzo zachęcająco,pozdrawiam.(nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona ! Ja dodaję jeszcze tylko trochę jabłka i w sumie jak zrobię to zwykle do obiadu to już jej nie ma :D
OdpowiedzUsuńprzeciez w skladzie jest jablko!!
Usuńpyszna. Polecam :)
OdpowiedzUsuńlyzka majonezu i smietany to za malo, skad wy macie takie proporcje?
OdpowiedzUsuńTak naprawdę ilość śmietany i majonezu zależy od wielkości warzyw, dlatego proporcjonalnie podawałam tu składniki do surówki, którą zrobiłam w danym dniu. Prezentuję sposób wykonania surówki, natomiast ilość przypraw, śmietany i majonezu należy dobrać pod swoje upodobania.
Usuń