Świetne i lekkie w smaku spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi skąpanymi w śmietankowym sosie.
Składniki:
na 2 porcje
250 g pomidorków koktajlowych
150 g mini mozzarelli
200 g pieczarek
400 g makaronu spaghetti
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
100 ml bulionu warzywnego
150 g śmietany kremówki
1/2 pęczka świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
mąką do zagęszczenia
Pieczarki myję, osuszam, usuwam trzonki i kroję w talarki, cebulę kroję w piórka.
W rondelku roztapiam masło, przekładam pieczarki i smażę kilka minut, aż do odparowania nadmiaru wody, następnie dodaję cebulkę i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
Dodaję bulion warzywny i śmietankę, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go dodając dwie łyżki mąki rozrobione w 1/4 szklanki zimnej wody, całość dobrze wymieszać i zagotować na minimalnym gazie.
Na końcu dodaję pomidorki koktajlowe i duszę pod przykryciem kilka minut, aby pomidorki zrobiły się miękkie, ale nadal pozostały w całości.
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente i odcedzam.
Mini mozzarellę osączam z zalewy, bazylię drobno siekam i dodaję do sosu.
Makaron wraz z sosem mieszam na talerzu i od razu podaję.
Brzmi i wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńLekkie i smakowite danie :) Latem mozzarella, makaron i pomidory smakują mi chyba najlepiej.
OdpowiedzUsuńTa mozzarella jest najlepsza;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, idealne na wiosenny, letni dzień :)
OdpowiedzUsuń