Smacznie, szybko i zdrowo.
Składniki:
na 2 porcje
300 g ryżu
2 średniej wielkości cukinie
2 średniej wielkości cebule
2 marchewki
300 ml wywaru warzywnego
1 płaska łyżka masła
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
natka pietruszki
Warzywa obieram, oczyszczam, myję i osuszam.
Cukinię i marchewkę kroję w talarki, a cebulę w piórka.
W rondelku roztapiam masło, dodaję warzywa i lekko podsmażam, następnie dodaję ryż i podlewam go wywarem warzywnym.
Całość gotuję na minimalnym gazie, często mieszając i w razie potrzeby podlewając na bieżąco wywarem.
Ryż musi wchłonąć cały płyn i w konsekwencji zmięknąć, równocześnie zachowując swoją jędrność.
Kiedy ryż będzie już prawie miękki dodajemy bazylię, curry, kurkumę, czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy także solą oraz pieprzem.
Rondelek z ryżem i warzywami przed podaniem warto przykryć i odstawiać w ciepłe miejsce na kilka minut, dzięki temu ryż dokładnie napęcznieje, a wszystkie smaki połączą się.
Przed podaniem drobno kroimy natkę pietruszki i posypujemy nią ryż z warzywami.
Danie można podawać jako dodatek do obiadu, wszelkiego rodzaju mięs czy jako samodzielny posiłek.
Tyśka mniaaaaaaaaaaaaaaaam! :D
OdpowiedzUsuńmniaaaaam :) pychotka:)
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten przepis na pewno :) Uwielbiam ryż, uwielbiam cukinię i uwielbiam szybkie i zdrowe dania :)
OdpowiedzUsuńbaskowaa
Proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuń