Kompot z rabarbaru to jeden z napojów, który pamiętam z dzieciństwa.
Niezapomniany smak, a przed oczami widok jak całe łodygi rabarbaru zanurzam w cukrze i z uśmiechem na twarzy robię grymas...bo takie to kwaśne!
Beztroska, zabawa i śmiech.
Kompot z rabarbaru z dodatkiem goździków jest orzeźwiający, idealny na letnie dni, doskonały do niedzielnego obiadu.
Składniki:
400 g rabarbaru
1 litr wody mineralnej niegazowanej
5 łyżek cukru
5 goździków
Łodygi rabarbaru dokładnie obrać i opłukać, pokroić w kawałki o długości 1 cm.
Do rondelka dodać cukier i kawałki rabarbaru.
Wymieszać i odstawić na 20 minut, aż rabarbar puści sok.
Następnie dodać wodę mineralną i dołożyć goździki, całość zagotować.
Kompot przed podaniem przelewamy przez sitko i podajemy na ciepło lub na zimno.
najlepiej ożeźwia w ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńmniam, domowy kompot! i jeszcze rabarbarowy:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar!:)
jak masz możliwość, to zamróź rabarbar. Będziesz miała go do kompotów i ciast podczas zimy
OdpowiedzUsuń