Kawa imbirowa ma wspaniały aromat i lekko pikantny smak.
Doskonale sprawdzi się jako deser czy dodatek do lekkiego ciasta.
Składniki:
na 1 kawę
250 ml wody
1 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
100 ml śmietany kremówki 30%
ozdobne cukiereczki
Imbir obieramy, przekładamy do rondelka, dolewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania.
Imbir wyjmujemy z wrzątku, do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalną i zalewamy ją gorącą wodą.
Słodzimy napar miodem i dodajemy odrobinkę cynamonu, dokładnie mieszamy.
Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, przekładamy do szprycy i ozdabiamy nią kawę.
Całość dekorujemy cynamonem oraz ozdobnymi cukiereczkami.
Ach, wspaniała kawa! Poproszę taką tu i teraz :)
OdpowiedzUsuńo rany... Tysiaaaa co za cuda nam przygotowujesz? :***
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie!
OdpowiedzUsuń