Lekki i orzeźwiający dip, który świetnie pasuje do grillowanych warzyw oraz mięs.
Sos doskonale sprawdzi się także jako dodatek do dań gotowanych na parze.
Składniki:
300 g greckiego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu light
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka musztardy
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Szczypiorek, koperek i bazylię dokładnie myję, suszę i drobno siekam.
W misce mieszam jogurt naturalny z musztardą i majonezem, dodaję posiekane zioła i zieleninę, przyprawiam solą, pieprzem, dodaję cukier.
Sos chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
Podaję do gorących grillowanych warzyw czy mięs.
musi być boski ! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sosy ziołowe
i wiem,że na pewno wypróbuję Twoją propozycję ;)
Smaczne, proste i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńno, no.. pasuje idealnie!
OdpowiedzUsuńDo grillowanego karczku i zapiekanych ziemniaczków takie sosy są najlepsze. Ja jeszcze dodaje trochę czosnku.
OdpowiedzUsuń