Niezwykle aromatyczne i smaczne grillowane pieczarki w marynacie czosnkowej.
Świetnie smakują z grillowanym pieczywem, mogą być dodatkiem do dań mięsnych.
Składniki:
200 g dużych pieczarek
100 ml oleju bądź oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Pieczarki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w grube plasterki.
Do miseczki wlewamy oliwę i sok z limonki.
Marynatę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Pieczarki marynujemy ok. 60 minut, następnie osączamy z nadmiaru oliwy i opiekamy na niezbyt gorącym grillu kapeluszami do dołu przez ok. 20 minut, aż zmiękną.
Przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
pycha, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńbędę musiała wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Świetne :) gdy tylko będę mieć pieczarki to zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com