Połączenie szpinaku i gorgonzoli jest dla mnie zawsze niezawodne, podobnie jak połączenie szpinaku i sera typu feta.
Zapewne dlatego, że jestem wielką fanką wszelkich serów :)
Składniki:
na 2 porcje
400 g makaronu fusilli
500 g świeżego szpinaku
150 g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, odciąć ogonki i zblanszować w rondelku na minimalnej ilości oliwy.
Do szpinaku dodać pokruszony drobno ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać, dodać śmietanę, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Sól proszę użyć w ilości minimalnej ponieważ ser gorgonzola sam w sobie jest bardzo słony.
Zawartość rondelka pozostawiamy kilka minut na gazie, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Makaron odcedzamy, przekładamy do rondelka z sosem, dokładnie mieszamy aby całość się połączyła i od razu podajemy.
Rozumiem Cię doskonale bo ja też uwielbiam sery i do tego szpinak ! :)
OdpowiedzUsuńmniam
cudowne połączenie ;)
pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi :)
Oj, ja też jestem fanką serów! No i oczywiście makaronów :) Takie danie to mój obiadowy ideał.
OdpowiedzUsuńSzybkie do zrobienia i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuń