Składniki:
na 3 pucharki
2 galaretki Mojito
2 galaretki agrestowe
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1 łyżka żelatyny
kiść zielonych winogron
kiść czerwonych winogron
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do pucharków.
Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
Do szklanki wlewamy 1/4 wrzątku i rozpuszczamy żelatynę.
Przestygniętą żelatynę dodajemy do serków homogenizowanych i dokładnie miksujemy.
Na galaretkę agrestową układamy po kilka winogron i nakładamy warstwę serka homogenizowanego.
Ponownie wstawiamy całość do lodówki, aż serek stężeje.
Następnie w 300 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki mojito, pozostawiamy do ostygnięcia i przelewamy do pucharków jako ostatnią warstwę, dokładając ponownie winogrona.
Deser trzymamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia.
Winogronowe mojito podajemy schłodzone.
Najlepiej smakuje jedzone warstwowo, długą łyżeczką deserową.
Pyszny musi być ten deser taki orzeźwiający :)
OdpowiedzUsuń