Świetne ciasto z rabarbarem i kruszonką na budyniowej piance.
Ciasto robi się dość szybko i przyjemnie, a delikatny smak zachwyci każdego ;)
Nam ciasto bardzo posmakowało i zapewne jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.
Nam ciasto bardzo posmakowało i zapewne jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.
Składniki:
na blachę 20 cm x 25 cm
Ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g zimnej margaryny
Budyniowa Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
2 budynie waniliowe
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
400 g rabarbaru
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
Do miski przesiewam przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder.
Dokładnie mieszam suche składniki, dodajemy żółtka w temperaturze pokojowej oraz zimną margaryną pokrojoną na mniejsze części.
Całość siekam nożem w celu rozdrobnienia margaryny i połączenia się składników, następnie zawartość miski przekładam na blat lub stolnicę i energicznie zagniatam zwarte ciasto.
Ciasto dzielę na dwie części w proporcjach 3/5 i 2/5.
Ta większa część będzie spodem ciasta, mniejszą będziemy ścierać jako kruszonkę na wierzch ciasta.
Obydwie części owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce, aby ciasto stwardniało.
Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy skorzystać z zamrażalki, wówczas ciasto po ok. 45 minutach będzie już gotowe.
Blaszkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wykładam papierem do pieczenia i większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach, rozprowadzam równomiernie i dociskam całość delikatnie palcami, aby kawałki ciasta się posklejały.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni C piekę spód ciasta przed ok 15 minut.
Następnie pozostawiam do ostygnięcia.
Rabarbar myję, osuszam i kroję w kawałki o długości 1 cm.
W miseczce posypuję rabarbar cukrem pudrem.
Budyniowa pianka:
Do białek w temperaturze pokojowej dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno.
Następnie dodaję cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie miksuję.
Kiedy cukier równomiernie rozprowadzi się w pianie białkowej i trochę rozpuści dodaję budynie w proszku i ponownie miksuję, jako ostatni wlewam powoli olej i mieszam do połączenia się składników.
Tak przygotowaną piankę wykładam na upieczony wcześniej spód i dokładnie dociskam łopatką, następnie układam warstwę rabarbaru.
Jeżeli rabarbar puścił sok, należy go odsączyć.
Na sam wierzch ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach kruszonkę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasta wyłączam grzanie i pozostawiam je jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyciągam i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Pysznie wygląda. Widziałam już podobne na jakimś blogu, tylko z innymi owocami. Chyba były to brzoskwinie. Ale z rabarbarem musi być wyjątkowo dobre ;) Zapraszam do siebie na cytrynowe cupcakes z lemon curd. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńciasto przesmaczne, więc i przepis popularny - u mnie też jest :)
OdpowiedzUsuńno i trudno się dziwić, bo to niebo w gębie!
mniaaam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)
Właśnie piekę!Zobaczymy co z tego wyjdzie....:))
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze bedzie pieknie i smacznie! :-)
UsuńWyszło faktycznie piękne i przepyszne!Dzisiaj piekę znowu-tym razem w wersji kakaowej:))
UsuńO bardzo pomysłowo :) może też wypróbuję wersję kakaową :)
Usuńsmacznego!
ja robiłam wersje z malinami Pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj z malinkami też musi być pycha :) już wyobrażam sobie ten smak! :)
Usuń