Ciasto z rabarbarem na budyniowej chmurce

Świetne ciasto z rabarbarem i kruszonką na budyniowej piance.
Ciasto robi się dość szybko i przyjemnie, a delikatny smak zachwyci każdego ;)
Nam ciasto bardzo posmakowało i zapewne jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.



Składniki:
na blachę 20 cm x 25 cm

Ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g zimnej margaryny

Budyniowa Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
400 g rabarbaru
2 łyżki cukru pudru

Ciasto:
Do miski przesiewam przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder.
Dokładnie mieszam suche składniki, dodajemy żółtka w temperaturze pokojowej oraz zimną margaryną pokrojoną na mniejsze części.
Całość siekam nożem w celu rozdrobnienia margaryny i połączenia się składników, następnie zawartość miski przekładam na blat lub stolnicę i energicznie zagniatam zwarte ciasto.
Ciasto dzielę na dwie części w proporcjach 3/5 i 2/5.
Ta większa część będzie spodem ciasta, mniejszą będziemy ścierać jako kruszonkę na wierzch ciasta.
Obydwie części owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce, aby ciasto stwardniało.
Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy skorzystać z zamrażalki, wówczas ciasto po ok. 45 minutach będzie już gotowe.

Blaszkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wykładam papierem do pieczenia i większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach, rozprowadzam równomiernie i dociskam całość delikatnie palcami, aby kawałki ciasta się posklejały. 

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni C piekę spód ciasta przed ok 15 minut.
Następnie pozostawiam do ostygnięcia.

Rabarbar myję, osuszam i kroję w kawałki o długości 1 cm.
W miseczce posypuję rabarbar cukrem pudrem.

Budyniowa pianka:
Do białek w temperaturze pokojowej dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno.
Następnie dodaję cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie miksuję.
Kiedy cukier równomiernie rozprowadzi się w pianie białkowej i trochę rozpuści dodaję budynie w proszku i ponownie miksuję, jako ostatni wlewam powoli olej i mieszam do połączenia się składników.

Tak przygotowaną piankę wykładam na upieczony wcześniej spód i dokładnie dociskam łopatką, następnie układam warstwę rabarbaru. 
Jeżeli rabarbar puścił sok, należy go odsączyć. 
Na sam wierzch ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach kruszonkę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasta wyłączam grzanie i pozostawiam je jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyciągam i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

9 comments:

  1. Pysznie wygląda. Widziałam już podobne na jakimś blogu, tylko z innymi owocami. Chyba były to brzoskwinie. Ale z rabarbarem musi być wyjątkowo dobre ;) Zapraszam do siebie na cytrynowe cupcakes z lemon curd. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto przesmaczne, więc i przepis popularny - u mnie też jest :)
    no i trudno się dziwić, bo to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaam...
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piekę!Zobaczymy co z tego wyjdzie....:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze bedzie pieknie i smacznie! :-)

      Usuń
    2. Wyszło faktycznie piękne i przepyszne!Dzisiaj piekę znowu-tym razem w wersji kakaowej:))

      Usuń
    3. O bardzo pomysłowo :) może też wypróbuję wersję kakaową :)
      smacznego!

      Usuń
  5. ja robiłam wersje z malinami Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z malinkami też musi być pycha :) już wyobrażam sobie ten smak! :)

      Usuń