Szybki chleb na drożdżach, idealny na słodkie śniadanie.
Mleczno - miodowy smak pieczywa doskonale będzie komponował się z twarożkiem, miodem, dżemem lub lekkim serkiem, a do popicia aromatyczna kawa albo ciepłe kakao.
Chlebek ma idealnie spieczoną skórkę i delikatne, puszyste wnętrze.
Składniki:
1, 5 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej chlebowej
20 g świeżych drożdży
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
Pół szklanki ciepłego mleka mieszam dokładnie z drożdżami oraz miodem.
Odstawiam rozczyn do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia, następnie mieszam je z pozostałym mlekiem, dodaję sól, wyrośnięte drożdże oraz przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę pszenną chlebową.
Całość wyrabiam na gładkie ciasto i pozostawiam w misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość.
Po tym czasie spulchnioną masę mieszam delikatnie drewnianą łyżką w celu zmniejszenia objętości ciasta.
Keksówkę smaruję masłem i podsypuję bułką tartą, następnie zwilżoną w zimnej wodzie łyżką przekładam ciasto z miski do formy.
Nadaję chlebkowi ładny kształt i odstawiam na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C i piekę chleb przez 45 - 50 minut.
Jeśli chlebek zbyt szybko przypieka się z wierzchu polecam przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu pieczywo wykładam z formy na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia.
Jak wyrabiasz? :) Ręcznie? Ciasto super pachnie ^^
OdpowiedzUsuń