Bardzo szybka sałatka.
Nasza ulubiona :-)
Króluje na wszystkich domowych imprezach.
Pomimo tego, że składa się tylko z kilku składników, uwielbiamy jej smak!
Na prośbę Narzeczonego zrobiłam ją również dziś i postanowiłam Wam przedstawić.
Składniki:
- 400 g makaronu rurki (ten pasuje tu najlepiej),
- 400 g szynki z indyka (w 1 kawałku),
- 300 g marynowanej papryki czerwonej,
- 6 - 7 ogórków konserwowych,
Sos:
- 4 duże łyżki majonezu,
- 2 łyżki zalewy ze słoika z papryką,
- pieprz, sól - do smaku,
Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
2) Szynkę kroimy w kosteczkę.
3) Paprykę i ogórki również kroimy w kosteczkę.
4) Wszystkie składniki łączymy razem i przygotowujemy sos.
5) Sos: w osobnej miseczce łączymy majonez z 2 łyżkami zalewy ze słoika z papryką
(to ona nadaje fajny posmak).
Doprawiamy solą i pieprzem - tu już według uznania.
Polewamy sałatkę, mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje po 2, 3 godzinach kiedy smaki się przegryzą.
PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI
szybka smaczna i dobra;)
OdpowiedzUsuńjedynie majonez bym zamieniła na jogurt, bo go nie trawię;D
Faktycznie brzmi zachecająco!
OdpowiedzUsuńPycha, sycąca i smaczna, na pewno zrobię, tylko myślę, że ogórki konserwowe zamienię na ogórki z chilli :) Twoja wygląda bardzo smacznie, narobiłaś mi apetytu na taki zestaw składników. (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie,ale i kalorycznie z tym majonezem.Zrobie taka,ale zmiejsze na pewno ilosc majonezu do jednej lyzki.Dzieki,pozdrawiam)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie, wszystko wygląda tak smakowicie... masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
OdpowiedzUsuńmmm pycha ^^
OdpowiedzUsuńsmakuje super ale według przepisu Tysi, jeśli zmienicie składniki a majonez zastąpicie jogurtem to już bedzie inna sałatka... majonez wymieszany z zalewą papryki to cały sekret smaku tej sałatki :)) pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuń