Wołowina w sosie ostrygowym z chrupiącymi orzeszkami

Kuchnia azjatycka dostarcza wielu niesamowitych doznań smakowych. Cenię ją za różnorodność produktów i bogactwo aromatów. Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na wołowinę w sosie ostrygowym. To wyborne danie. Proste i łatwe do przygotowania. Wołowina bogato skąpana w sosie ostrygowym, który odgrywa tutaj kluczową rolę, w towarzystwie chrupiących warzyw i orzeszków posmakuje każdemu wielbicielowi kuchni azjatyckiej.

Do mojego dania wykorzystałam sos ostrygowy Premium Lee Kum Kee, który ma dobry skład i powstaje z najwyższej jakości ekstraktu z ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla aromat wszystkich składników. Sprawia, że całe danie zyskuje wyjątkowy smak.

 Wołowina w sosie ostrygowym z chrupiącymi orzeszkami

Składniki:
na 2-3 porcje

400 g steków z chudej wołowiny (polędwicy lub rostbefu)

po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki

1 mała zielona część pora
1 mała marchewka
5 łyżek Lee Kum Kee Sosu ostrygowego premium
2-3 łyżki oleju rzepakowego 
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
 
marynata:
2 łyżki sosu sojowego jasnego Lee Kum Kee
2 łyżki oleju sezamowego 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
 
 do podania:
szczypiorek
biały sezam
ryż jaśminowy
limonka 


W miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, drobno posiekany czosnek, czerwoną słodką paprykę i mąkę ziemniaczaną. Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, połącz z marynatą i odstaw na 15 minut.

Na rozgrzanej patelni podpraż orzeszki, kiedy zaczną przyjemnie pachnieć przełóż je na talerz. Na patelnię dodaj olej rzepakowy, dołóż por posiekany w paseczki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz marchew pokrojoną w paseczki. Przesmaż warzywa przez 2-3 minuty na dużej mocy palnika. Warzywa przesuń na bok patelni i dodaj mięso wraz z marynatą. Smaż kawałki zamarynowanego mięsa, aż się zarumieni. Teraz na patelnię dodaj sos ostrygowy, zagotuj. Na koniec dodaj wcześniej podprażone orzeszki i wymieszaj. Danie serwuj z ryżem jaśminowym i cząstkami limonki, posypane sezamem i szczypiorkiem.




 
Sos Ostrygowy Premium Lee Kum Kee to uniwersalny sos do przyprawiania o bogatym, pikantnym smaku, zawierający znakomitej jakości ekstrakt z ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla aromat wszystkich składników. Jest to sos popularny w branży gastronomicznej, bez dodatku konserwantów. Więcej o produkcie przeczytacie tutaj.
 


 
Materiał powstał przy współpracy reklamowej z marką Lee Kum Kee. 
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz