Kuchnia azjatycka dostarcza wielu niesamowitych doznań smakowych. Cenię ją za różnorodność produktów i bogactwo aromatów. Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na wołowinę w sosie ostrygowym. To wyborne danie. Proste i łatwe do przygotowania. Wołowina bogato skąpana w sosie ostrygowym, który odgrywa tutaj kluczową rolę, w towarzystwie chrupiących warzyw i orzeszków posmakuje każdemu wielbicielowi kuchni azjatyckiej.
Do mojego dania wykorzystałam sos ostrygowy Premium Lee Kum Kee, który ma dobry skład i powstaje z najwyższej jakości ekstraktu z ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla aromat wszystkich składników. Sprawia, że całe danie zyskuje wyjątkowy smak.
Wołowina w sosie ostrygowym z chrupiącymi orzeszkami
400 g steków z chudej wołowiny (polędwicy lub rostbefu)
po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
W miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, drobno posiekany czosnek, czerwoną słodką paprykę i mąkę ziemniaczaną. Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, połącz z marynatą i odstaw na 15 minut.
Na rozgrzanej patelni podpraż orzeszki, kiedy zaczną przyjemnie pachnieć przełóż je na talerz. Na patelnię dodaj olej rzepakowy, dołóż por posiekany w paseczki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz marchew pokrojoną w paseczki. Przesmaż warzywa przez 2-3 minuty na dużej mocy palnika. Warzywa przesuń na bok patelni i dodaj mięso wraz z marynatą. Smaż kawałki zamarynowanego mięsa, aż się zarumieni. Teraz na patelnię dodaj sos ostrygowy, zagotuj. Na koniec dodaj wcześniej podprażone orzeszki i wymieszaj. Danie serwuj z ryżem jaśminowym i cząstkami limonki, posypane sezamem i szczypiorkiem.
0 comments:
Prześlij komentarz