To ekspresowy przepis. Istotne jest wybranie dobrej jakości pasztetu. Ja wybrałam pasztet pieczony Naturrino marki Sokołów. Jest to znakomity pasztet drobiowo-wieprzowy, pieczony w tradycyjny sposób i przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów. Nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Produkt o wyrazistym smaku, lekko pikantny, nawiązujący do swojskich pasztetów wypiekanych w domu.
Rozwiń ciasto francuskie i środek posmaruj żurawiną. Pasztet pokrój w plasterki i ułóż na żurawinie, posyp tartym serem. Końcówki ciasta zawiń, a boki ponacinaj na paski. Zaplataj na przemian, raz z lewej strony, raz z prawej. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem i rozmarynem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 25 minut, aż warkocz będzie złocisty. Lekko przestygnięty krój na paseczki i serwuj jako dodatek do szklanki czerwonego barszczu. Możesz również podać go jako przekąski na zimno, np. na półmisku mięs.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy reklamowej z marką Sokołów.
0 comments:
Prześlij komentarz