Sałatka jarzynowa, czyli królowa sałatek. To tradycyjna polska sałatka, najpopularniejsza w polskich domach. Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt i domowych uroczystości. Jest pyszna, pełna warzyw i bez wątpienia każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję. Jestem bardzo ciekawa co Ty dodajesz do swojej sałatki jarzynowej?
W ramach kampanii Moc Polskich Warzyw przygotowałam dziś dla Was mój najlepszy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową.
Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.
Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
Trochę o warzywach, które wykorzystałam do mojej sałatki:
SELER
Seler to warzywo korzeniowe spokrewnione między innymi z marchwią i
pietruszką. Najczęściej spotkać można selery korzeniowe oraz naciowe.
Korzeniowe są cenione ze względu na intensywny smak i aromat, który
nadają przygotowanym daniom. Te popularne warzywa dostępne są w sklepach
przez cały rok!
Zawarte w selerach wielocukry są dobrą pożywką dla szczepów bakterii
probiotycznych. Dieta uboga w warzywa i owoce sprzyja namnażaniu się
patogennych mikroorganizmów. Regularna podaż włókna pokarmowego
stymuluje zachowanie równowagi mikrobiologicznej jelit i przewagę
przyjaznych szczepów.
Seler jest produktem niskokalorycznym, dlatego jest tak dobrym wyborem
dla osób odchudzających się. Podawany w formie surowej, pieczonej czy
gotowanej zapewni uczucie sytości bez nadmiaru kalorii.
MARCHEW
To niezwykle popularne, a przede wszystkim lubiane krajowe warzywo. Jej
pomarańczowy korzeń jest nie do pomylenia z żadnym innym warzywem.
Niewiele osób jednak wie, że marchew występuje w wielu odmianach
barwnych od białego, przez żółty, pomarańczowy aż do ciemnofioletowego.
Wszystkie zaś pachną i smakują jak wersja podstawowa, czyli
pomarańczowa!
Marchew można podawać na różne sposoby od surowej, po tartą,
zasmażaną, gotowaną, mrożoną, kiszoną, marynowaną, jako sok czy nawet
jako główny składnik ciasta. Ciekawostką jest, że marchew jest blisko
spokrewniona z selerem.
Marchew jest niezwykle bogata w beta karoten czyli prowitaminę A.
Warto pamiętać, że podając marchew z odrobiną oliwy czy innym tłuszczem,
zwiększa się dostępność tej witaminy. Warzywo to jest także źródłem
witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy E.
PIETRUSZKA
Pietruszka to warzywo korzeniowe spokrewnione z selerem i marchwią.
Wykorzystywana zarówno kulinarnie, jak i w przemyśle farmaceutycznym z
uwagi na zawartość leczniczych olejków eterycznych.
W kuchni wykorzystuje się zarówno korzeń jak i nać pietruszki. Powstały
nawet osobne odmiany uprawiane na dobrze rozwinięty korzeń jak i te
uprawiane ze względu na atrakcyjną formę liści. Ciekawostką jest, że nać
pietruszki jest niezwykle zasobna w witaminę C, a jej zawartością
przewyższa zarówno cytrynę, jak i paprykę! Niestety z uwagi na bardzo
niewielkie porcje natki pietruszki dodawane do potraw nie ma ona dużego
znaczenia w uzupełnianiu niedoborów tej witaminy.
Składniki:
na 5-6 porcji
4 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 jabłko
4 większe ogórki kiszone
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego (300 g)
3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy
świeżo mielony pieprz, sól do smaku
Jajka
gotuję na twardo. Oddzielnie gotuję umyte, ale nieobrane ziemniaki. Do
ziemniaków dodaję również seler, marchew i pietruszkę w łupinach. Gotuję
do miękkości warzyw. Studzę.
Po ostudzeniu jajka obieram i kroję w kostkę. Ziemniaki wraz z pozostałymi warzywami również obieram i kroję w kostkę.
Por
drobno siekam. Jabłko i ogórki kiszone również kroję w kostkę. Groszek
odsączam z zalewy. Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku
świeżo mielonym pieprzem i solą.
Stopniowo dodaję majonez, jogurt naturalny i musztardę w takiej ilości, żeby sałatka po wymieszaniu miała pożądaną konsystencję. Sałatkę podaję schłodzoną, udekorowana natką pietruszki lub koperkiem.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP,
które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup
Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i
Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie
Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów
na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i
odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz