Sezon grillowy w pełni, więc dziś mam dla Was propozycję na grillowanego dorsza. Podałam go na pierzynce ze szpinaku, fety i cebuli. Do tego proponuję ryż i pomidorki koktajlowe. Wyszło fantastyczne danie, pełne smaku i aromatów. Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.
Mięso dorsza
charakteryzuje się białą barwą i jest bardzo delikatnie. Jest rybą
niezwykle chudą, (tłuszcz stanowi mniej niż 1%). W związku z tym
dostarcza niewielu kalorii, w 100 g znajdziemy jedynie około 80 kcal.
Jednocześnie dorsz jest świetnym źródłem
doskonale przyswajalnego i pełnowartościowego białka, w 100 g mięsa
zawiera go prawie 18 g. Dla osób aktywnych fizycznie, dorsz może być dodatkowym posiłkiem uzupełniającym białko. Ponadto, dorsz
jest bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania całego organizmu. Witaminy z grupy B oraz witamina D
wspierają układ nerwowy oraz hormonalny. Zawarta w dorszu witamina B12
wspomaga wytwarzanie krwinek czerwonych. Dlatego też powinny go spożywać
osoby borykające się z anemią.
Dodatkowo mięso dorsza cechuje się zawartością licznych mikro- i makroelementów tj. fosfor, potas, magnez, jod, selen.
Składniki:
na 2-3 porcje
ryba:
2 średniej wielkości dorsze
pieprz cytrynowy i sól do smaku
sok z połowy cytryny
kilka łyżek oliwy
szpinak:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
50 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
sok z połowy cytryny
do podania:
ryż
cząstki cytryny
pomidorki koktajlowe
Dorsze należy oskrobać, wypatroszyć, a następnie ostrym nożem odciąć głowy i umyć pod zimną wodą. Osuszone ryby natrzyj solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Skrop też sokiem z cytryny. Grilluj ok. 10 minut z każdej strony na rozgrzanym ruszcie.
W tym czasie na patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj ząbki czosnku, przesmaż. Dorzuć posiekany szpinak, dodaj przyprawy oraz sok z cytryny. Całość duś, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodaj pokruszoną fetę oraz śmietankę kremówkę, wymieszaj całość i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż feta rozpuści się, a śmietanka zagotuje
Na talerzu ułóż porcję ryżu oraz szpinaku i fety. Na to wyłóż grillowaną rybę. Danie serwuj po przygotowaniu z cząstkami cytryny oraz z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz