Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka, pokazałam Wam je dzisiaj na stories i zasypaliście mi skrzyneczkę prośbami o przepis. Zapisujcie kochani i róbcie u siebie. Do wypieku zaproście też dzieci, będzie dużo dobrej zabawy. Takie mini babeczki, udekorowane lukrem w pastelowych kolorach, ulubionymi posypkami i posiekanymi pistacjami idealnie wpisują się w świąteczny i wiosenny klimat. 

Możecie dodać je do Święconki, udekorować nimi stół lub serwować do kawy.

Do przygotowania babeczek wykorzystałam mój ulubiony drobny cukier do wypieku Diamant. Dzięki małym kryształkom rozpuszcza się zdecydowanie szybciej niż standardowy cukier, dlatego polecam Wam go do wypieków już od wielu lat. Zachęcam Was również do świadomych wyborów i zakupów. Przedświąteczny zakup produktów marki Diamant to pomoc i wsparcie dla SOS Wioski Dziecięce.

 



Składniki:
na ok. 12 babeczek
składniki w temp. pokojowej
1 szklanka = 250 ml pojemności
 
4 jajka L
1/2 szklanki drobnego cukru Diamant
200 g masła; roztopionego i przestudzonego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka skórki otartej z cytryny
 
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru Diamant
1-2 łyżki soku z cytryny
 
do dekoracji:
kolorowe posypki, posiekane pistacja, skórka pomarańczowa, itp.
 

Jaja wraz z cukrem ubij przez 3-4 minuty na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj w kilku partiach mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny i roztopione masło. Zmiksuj na wolnych obrotach. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek. 

Formę do babeczek lub muffinów napełniaj do 3/4 wysokości ciastem. Ja wykorzystałam silikonową formę. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki powinny być złociste. Studź na kratce. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Lukrem udekoruj babeczki, od razu posyp posiekanymi pistacjami albo skórką pomarańczową. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj pod przykryciem, smacznego :)

 Post powstał przy współpraca z marką Diamant.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz