Babeczki wielkanocne do koszyczka, pokazałam Wam je dzisiaj na stories i zasypaliście mi skrzyneczkę prośbami o przepis. Zapisujcie kochani i róbcie u siebie. Do wypieku zaproście też dzieci, będzie dużo dobrej zabawy. Takie mini babeczki, udekorowane lukrem w pastelowych kolorach, ulubionymi posypkami i posiekanymi pistacjami idealnie wpisują się w świąteczny i wiosenny klimat.
Możecie dodać je do Święconki, udekorować nimi stół lub serwować do kawy.
Do przygotowania babeczek wykorzystałam mój ulubiony drobny cukier do wypieku Diamant. Dzięki małym kryształkom rozpuszcza się zdecydowanie szybciej niż
standardowy cukier, dlatego polecam Wam go do wypieków już od wielu lat. Zachęcam Was również do świadomych wyborów i zakupów. Przedświąteczny zakup produktów marki Diamant to pomoc i wsparcie dla SOS Wioski Dziecięce.
Jaja wraz z cukrem ubij przez 3-4 minuty na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj w kilku partiach mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny i roztopione masło. Zmiksuj na wolnych obrotach. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek.
Formę do babeczek lub muffinów napełniaj do 3/4 wysokości ciastem. Ja wykorzystałam silikonową formę. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki powinny być złociste. Studź na kratce. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Lukrem udekoruj babeczki, od razu posyp posiekanymi pistacjami albo skórką pomarańczową. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj pod przykryciem, smacznego :)
Post powstał przy współpraca z marką Diamant.
0 comments:
Prześlij komentarz