Muffiny bananowe

Niesamowicie pyszne muffinki bananowe. Miękkie, wilgotne, do przygotowania w kilka chwil. Idealne do kawy, do popołudniowej herbaty albo na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Przepis jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy. Do wspólnego wypieku możecie zaprosić dzieci. Gwarantuję, że będzie przy tym dużo dobrej zabawy. Do moich muffinów dodałam przecier bananowy Purena oraz groszki czekoladowe. Wy możecie wykorzystać rozgniecione dojrzałe banany oraz posiekaną czekoladę.





Składniki:
na 12 muffinów
1 szklanka = 250 ml pojemności 

2 jajka L
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
ok. 100 g groszków czekoladowych pub posiekanej czekolady
cukier puder do oprószenia
 

Wszystkie składniki muszą być w temp pokojowej. W misce połącz suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski wbij jajka i wraz z cukrami ubij na puszystą masę, następnie dodaj przecier bananowy i olej. Krótko wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche, połącz. Na koniec wmieszaj do masy groszki czekoladowe. Formę do muffinów wyłóż papilotkami, ja wykorzystałam silikonowe. Napełniaj papilotki do 3/4 wysokości, ułóż kilka groszków czekoladowych na każdego muffina. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Piecz muffiny przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika, studź na kratce. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)

Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz