Niesamowicie pyszne muffinki bananowe. Miękkie, wilgotne, do przygotowania w kilka chwil. Idealne do kawy, do popołudniowej herbaty albo na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Przepis jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy. Do wspólnego wypieku możecie zaprosić dzieci. Gwarantuję, że będzie przy tym dużo dobrej zabawy. Do moich muffinów dodałam przecier bananowy Purena oraz groszki czekoladowe. Wy możecie wykorzystać rozgniecione dojrzałe banany oraz posiekaną czekoladę.
Wszystkie składniki muszą być w temp pokojowej. W misce połącz suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski wbij jajka i wraz z cukrami ubij na puszystą masę, następnie dodaj przecier bananowy i olej. Krótko wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche, połącz. Na koniec wmieszaj do masy groszki czekoladowe. Formę do muffinów wyłóż papilotkami, ja wykorzystałam silikonowe. Napełniaj papilotki do 3/4 wysokości, ułóż kilka groszków czekoladowych na każdego muffina. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Piecz muffiny przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika, studź na kratce. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)
Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.
0 comments:
Prześlij komentarz