Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na pyszne śniadanie lub deser dla całej rodziny. Smakują jak racuchy, są pulchniutkie i rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a oprószone cukrem pudrem zachęcają, aby sięgnąć po kolejną sztukę. Poniżej znajdziecie moją propozycję na ciasto naleśnikowe z dodatkiem mąki pszennej, jak i wersję z użyciem mąk bezglutenowych.
Jabłka
to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce.
Cenimy je za ich różnorodność i smak. Można z nich przygotować
nieskończoną liczbę potraw, zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowią
przy tym kopalnię witamin, a ich jedzenie ma dobry wpływ na nasze
zdrowie. Lato trwa, aktualnie mamy dostęp do wielu sezonowych owoców, ale jabłka cenię za to, że można je jeść przez cały rok i mamy do nich stały dostęp. Do przygotowania tego przepisu polecam jabłka typu Rubin, Malinowa Oberlandzka (potocznie zwana Malinówką), Kortland czy Szara Reneta.
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
na ok. 20 - 25 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
3 jabłka średniej wielkości
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej (lub mix kukurydzianej i ryżowej)
3/4 szklanki mleka
2 jajka L
1 łyżka cukru/erytrytolu
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub z prawdziwą wanilią)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie szczypta cynamonu
dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Jabłka obieram, kroję na plasterki o grubości ok. 0, 5 cm i wydrążam środek, tak aby w środku jabłek był otworek. Można to zrobić małym nożem lub wykrojnikiem.
Składniki na ciasto miksuję ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być nieco gęstsze, niż te klasyczne na naleśniki. W razie potrzeby należy dodać 1-2 łyżkę mąki więcej.
Na patelni rozgrzewam olej, plasterki jabłek zanurzam w gęstym cieście i smażę z obu stron na złocisto. Polecam do zanurzania jabłek wykorzystać szczypce kuchenne, znacznie ułatwią ich przygotowanie :)
Usmażone jabłka przekładam na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószam cukrem pudrem i serwuję. To idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Smacznego!
Informacja o projekcie:
„CuTE:
Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna
prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) –
Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu
zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i
prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z
głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu
jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu:
0 comments:
Prześlij komentarz