Kotlety jajeczne z rybą to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej
rodziny. Są bardzo proste do przygotowania, świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i domowej surówki. Proponuję letnią wersję surówki coleslaw, do której wykorzystałam młodą kapustę. Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie.
Do przygotowania kotlecików wykorzystałam turbota, ale sprawdzi się tutaj każda inna biała ryba.
Turbot, zwany też skarpem występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko
dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie,
prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po
stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej,
pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w
Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe
ryby. Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej
smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i
warzywami.Na stronie Naturalnie Bałtyckie
znajdziecie więcej informacji na temat projektu i ryb bałtyckich.
Gorąco zapraszam Was do odwiedzin na stronie, a ja zostawiam Wam przepis
na pyszny obiad dla całej rodziny.
Kotlety jajeczne z rybą
Składniki:
na 12 kotlecików
6 jajek ugotowanych na twardo
300 g białej ryby bez skóry i ości (u mnie turbot)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 surowe jajko
pieprz, sól do smaku
3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem lub praską, dodaję drobno posiekaną rybę, zieleninę, surowe jajko, przyprawy do smaku i kilka łyżek bułki tartej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy, która powinna być spójna. Nabieraj małe porcje ciasta, formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złocisto na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety przełóż na papierowy ręcznik. Podawaj z ulubionymi dodatkami i domową surówką.
Coleslaw z młodej kapusty
Składniki:
pół główki młodej kapusty (może być także młoda, ok. 700 g)
1 młoda marchewka
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku (ew. natka pietruszki)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/daktylowego (ew. cukier)
Kapustę myję, usuwam zewnętrzne liście, kroję na ćwiartki i wykrawam
głąb. Kapustę cienko szatkuję, przekładam do miski, dodaję startą
marchewkę na grubych oczkach tarki oraz posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Surówkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dodaję także sok z
cytryny, posiekaną zieleninę, syrop klonowy, jogurt i majonez. Całość
dokładnie miesza. Na koniec należy jeszcze sprawdzić smak surówki,
jeżeli nam odpowiada to teraz warto włożyć pod przykryciem naszego
coleslawa do lodówki na ok. 30 minut. Surówka jest pyszna, a na drugi
dzień jeszcze smaczniejsza :)
0 comments:
Prześlij komentarz