Sałatka z jajkiem w koszulce prezentuje się bardzo efektownie. Z drugiej strony połączenie ryby i jajek, to zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Dzisiaj przygotowałam kolejny przepis w ramach projektu Naturalnie
Bałtyckie, w którym biorę udział.
Tym razem w roli głównej szprot. Lekka i kolorowa sałatka na bazie sezonowych warzyw, do tego smażony szprot w wytrawnym cieście naleśnikowym, grillowany ser halloumi i jajko w koszulce. Całość polana miodowo - musztardowym dressingiem. Powiem Wam, że wyszło pysznie! Sałatka będzie idealna na śniadanie, na obiad czy na wynos do lunchboxa.
Szprot,
to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10 - 14 cm, w
Morzu Północym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi
łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe
gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. cecha szczególna:
szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso
szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne.
Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone lub
w sosie, np. warzywno - pomidorowym.
Składniki:
na 2-3 porcje
200 g mieszanki sałat
10 pomidorków koktajlowych
100 g sera halloumi
2 żółte pomidory
2 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki pestek z dyni
szczypta pieprzu i soli
bagietka do podania
ryba:
250 g świeżych szprotek
2 jajka
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
1, 5 szklanki mąki pszennej
pieprz, sól
sok z cytryny
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
1, 5 szklanki mąki pszennej
pieprz, sól
sok z cytryny
dressing miodowo - musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
Zacznij od przygotowania ryby. Szprotki wypatrosz, odetnij głowę i wyjmij kręgosłup. Wypłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Filety dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
Jajka roztrzep, zmiksuj z wodą, mlekiem i mąką na gęste ciasto. W
cieście zanurzaj kawałki ryby, tak aby cała powierzchnia ryby była
równomiernie pokryta. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Rybę kładź na
rozgrzany olej i smaż z obu stron na ładny rumiany kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Składniki na sos wymieszaj dobrze ze sobą (za pomocą trzepaczki albo w małym słoiczku). Ser halloumi pokrój na plasterki i podpiecz na złocisto. Ja wykorzystałam patelnię grillową.
Na talerzach wyłóż porcję sałaty, dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz pestki dyni. Następnie ułóż grillowane halloumi i smażone szprotki.
W garnku (ok. 1, 5 l) zagotuj wodę z 2 łyżkami octu. Jajka wbij do miseczki (każde osobno) i delikatnie wylej je do wody. Każde jajko gotuj ok. 3 minuty, aż białko zetnie się. Wyjmuj jajko za pomocą łyżki cedzakowej, układaj na sałacie i posyp posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polej dressingiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz