Zupa krem z zielonego groszku, z wędzonym łososiem, serem z niebieską pleśnią i pistacjami. Podana w towarzystwie opieczonej bagietki, to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. W zależności od naszych preferencji, zupę możemy serwować z ulubionymi dodatkami. Posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Krem z groszku to pyszna, sycąca zupa w cudownym wiosennym kolorze. Idealna nie tylko na obiad, ale również na kolację czy drugie śniadanie.
To również świetny pomysł na obiad w kilka chwil. Dzisiejszą zupę przygotowałam w blenderze kielichowym KitchenAid Artistan. Dołączając do teamu RTV Euro AGD i zostając #testeremprzyjemności miałam okazję przetestować ten sprzęt we własnej kuchni. Nie ukrywam, że bardzo zaprzyjaźniliśmy się ;)
Artisan K400 to blender, który nie zna litości! Świetny do przygotowania koktajli, smoothie, sosów czy aksamitnych zup w postaci kremu. Poradzi sobie nie tylko z takimi "twardzielami" jak orzechy, ale także i z włóknistym korzeniem imbiru. Pokruszy lód, zrobi masło orzechowe i pastę tahini. Zdecydowanie usprawnia pracę w kuchni i przyspiesza wiele czynności. Czas, który zyskamy dzięki jego pomocy, możemy przeznaczyć na relaks albo spokojne wypicie kawy ;)
Mam dla Was super zniżkę na ten model blendera (-150 zł) z kodem TYSIAGOTUJE150 dostępna pod tym linkiem i aktywna do 20 kwietnia :)
Krem z zielonego groszku
Składniki:
na 4-6 porcji
900 g mrożonego groszku zielonego
4 większe ziemniaki
ok. 1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
2-3 łyżki śmietanki 30% lub mascarpone
do podania: wędzony łosoś, ser pleśniowy lub feta, posiekane pistacje, natka pietruszki, oliwa z oliwek, opieczone kawałki bagietki.
Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę, cebulę posiekaj w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane, przełóż cebulę, czosnek, ziemniaki. Często mieszając podsmaż składniki na dużej mocy palnika, następnie zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości. Po 10 minutach dodaj groszek oraz sok z cytryn, ponownie doprowadź do zagotowania. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, następnie przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę ponownie przełóż do garnka, dodaj mascarpone oraz dopraw finalnie do smaku, podgrzej i gotowe. Krem z zielonego groszku serwuj skropiony oliwą z oliwek, z kawałkami wędzonego łososia, serem z niebieską pleśnią i pistacjami. Polecam również dołożyć kawałki opieczonej bagietki.
Smacznego!
Blender kielichowy Artistan K400 możecie rozbudować m.in. o nakładkę do wyciskania cytrusów.
Materiały:
- Kielich blendera jest szklany, zaś sam korpus urządzenia został wykonany z metalowego odlewu.
- Moc: 1200W.
- Silnik o mocy szczytowej 1,5KM.
- Obroty na minutę: 600 do 16000.
- Pojemność kielicha całkowita: 1,9L.
0 comments:
Prześlij komentarz