Racuchy na maślance to pyszna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie do przygotowanie, wychodzą rewelacyjne, miękkie i puchate. Dodatek jabłek sprawia, że są wyjątkowo smaczne. Oprószone cukrem pudrem, posmakują całej rodzinie. Jeżeli zrobisz je raz, gwarantuję, że regularnie będziesz wracać do tego przepisu. Zamiast jabłek możesz wykorzystać banany. W każdej wersji racuchy na maślance są wspaniałe :)
Racuchy z jabłkami na maślance
Składniki na ok. 20 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki temperatura pokojowa
2 szklanki maślanki (500 ml)
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 400g)
2 średniej wielkości jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko L
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
dodatkowo: cukier puder do oprószenia racuchów
Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w ósemki, a następnie w cienkie plasterki
Do większej miski wbij jajko i rozkłóć je kuchenną rózgą, dodaj maślankę i połącz. Następnie dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sól i sodę, wymieszaj. Teraz dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę. Ciasto mieszaj rózgą/trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (bez grudek). Na koniec dodaj plasterki jabłka i wmieszaj je do ciast. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nakładaj porcje ciasta, ok. 1 czubata łyżka, formuj zgrabne racuchy i smaż na rumiano.
Racuchy po usmażeniu układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, Podawaj oprószone cukrem pudrem. Są rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno!
0 comments:
Prześlij komentarz