Racuchy z jabłkami na maślance

Racuchy na maślance to pyszna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie do przygotowanie, wychodzą rewelacyjne, miękkie i puchate. Dodatek jabłek sprawia, że są wyjątkowo smaczne. Oprószone cukrem pudrem, posmakują całej rodzinie. Jeżeli zrobisz je raz, gwarantuję, że regularnie będziesz wracać do tego przepisu. Zamiast jabłek możesz wykorzystać banany. W każdej wersji racuchy na maślance są wspaniałe :)

 

Racuchy z jabłkami na maślance

Składniki na ok. 20 sztuk
 
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki temperatura pokojowa
 
2 szklanki maślanki (500 ml)
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 400g)
2 średniej wielkości jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko L
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli  
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia 
dodatkowo: cukier puder do oprószenia racuchów


Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w ósemki, a następnie w cienkie plasterki

Do większej miski wbij jajko i rozkłóć je kuchenną rózgą, dodaj maślankę i połącz. Następnie dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sól i sodę, wymieszaj. Teraz dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę. Ciasto mieszaj rózgą/trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (bez grudek). Na koniec dodaj plasterki jabłka i wmieszaj je do ciast. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nakładaj porcje ciasta, ok. 1 czubata łyżka, formuj zgrabne racuchy i smaż na rumiano. 

Racuchy po usmażeniu układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, Podawaj oprószone cukrem pudrem. Są rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno!





Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz