Warstwowa sałatka na krakersach z tuńczykiem i jajkiem
Rewelacyjna sałatka warstwowa na krakersach, z tuńczykiem, jajkiem i szczypiorkiem. Kolorowa i wiosenna. Idealna sałatka na przyjęcie
lub imprezę, zachwyci nawet
najbardziej wybrednych gości. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Kielecki, który jest produkowany według tradycyjnych receptur i ma prosty skład. Nie zawiera również substancji konserwujących.
Sałatka warstwowa to prawdziwy hit, smakuje wybornie. Po schłodzeniu w lodówce rewelacyjnie kroi się, jest bardzo podzielna.
Składniki:
na 12 porcji
48 krakersów (u mnie 4 warstwy x 12 sztuk) - używamy klasycznych lekko solonych krakersów, mogą być też cebulowe
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
5 jajek
10 rzodkiewek
120 g sera żółtego
5 ogórków konserwowych
1 pęczek szczypiorku
pieprz, sól do smaku
ok. 8-10 łyżek Majonezu Kieleckiego
1) Ser i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z ogórków odlej powstały sok. Następnie wymieszaj ser i ogórki z 2 łyżkami majonezu. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a szczypiorek drobno posiekaj.
2) Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Obierz i oddziel białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do białek dodaj 1-2 łyżkę majonezu, dopraw pieprzem, solą i dodaj odrobinę szczypiorku. Wymieszaj.
3) Tuńczyka odsącz z zalewy, rozdrobnij widelcem, dopraw pieprzem i wymieszaj z 2 łyżkami majonezu.
4) Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, ułóż na desce lub płaskim półmisku krakersy w konfiguracji 3 x 4. Mają utworzyć prostokąt.
5) Na krakersy ułóż masę serową z ogórkiem, rozprowadź równo. Przykryj kolejną warstwą krakersów, wyłóż masę z tuńczyka, a na nią cienkie plasterki rzodkiewki. Przykryj ponownie krakersami. Kolejno rozsmaruj warstwę białek, ułóż ostatnią warstwę krakesrów. Wierzch sałatki posmaruj majonezem i obficie posyp startym żółtkiem. Według uznania udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką lub natką pietruszki. Sałatkę koniecznie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, ułóż na desce lub płaskim półmisku krakersy w konfiguracji 3 x 4. Mają utworzyć prostokąt.
Na krakersy ułóż masę serową z ogórkiem, rozprowadź równo. Przykryj
kolejną warstwą krakersów, wyłóż masę z tuńczyka, a na nią cienkie
plasterki rzodkiewki. Przykryj ponownie krakersami. Kolejno rozsmaruj
warstwę białek, ułóż ostatnią warstwę krakersów. Wierzch sałatki
posmaruj majonezem i obficie posyp startym żółtkiem. Według uznania
udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką lub natką
pietruszki. Sałatkę koniecznie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
0 comments:
Prześlij komentarz