Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami 😀 to jest
najlepszy deser na niedzielne popołudnie! Do kremu dodałam sok
wyciśnięty z pomarańczy, który przełamuje słodycz bezy 😀
Do przygotowania bezy zawsze polecam Wam drobny cukier Diamant, który świetnie rozpuszcza się w białkach, w trakcie ubijania. Na blogu pojawia się coraz więcej wielkanocnych inspiracji, przy okazji zachęcam Was kochani do pomagania 👍
Marka Diamant organizuje świetną akcję dla @soswioskidzieciece 👍 w obecnym, niełatwym czasie możemy też pomóc dzieciom. Wystarczy, że na swoim Facebook’u czy Instagramie umieścicie zdjęcie
z cukrem drobnym Diamant, np. przy okazji popołudniowej herbaty czy
zakupów. Dodacie #drobnawielkamoc #slodkielaczy i oznaczycie profil @slodkielaczy_diamant od każdego tak opublikowanego zdjęcia marka Diamant przekazuje dodatkowo 1 zł dla dzieci. Ja wspieram akcję i zachęcam Was ❤️🔥
Składniki:
na bezę o średnicy o 22 cm
/ok. 10 porcji/
beza:
6 białek jajka rozmiar M
300 g drobnego cukru Diamant
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
krem:
120 g słodkiej śmietany kremówki 30%
120 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 ml soku z pomarańczy
do dekoracji:
ulubione owoce, mięta, rozmaryn
7. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw ją do ostygnięcia przy uchylonych drzwiach piekarnika. Bezę najlepiej piec wieczorem i zostawić do ostygnięcia na noc.
8. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie łyżka po łyżce dodawaj mascarpone w temperaturze pokojowej i sok z pomarańczy, dalej ubijaj.
9. Krem ułóż na wierzchu bezy. Udekoruj owocami i świeżą miętą.
10. Podawaj od razu po przygotowaniu.
11. Beza wychodzi bielusieńka i krucha, serwowana z kremem na bazie mascarpone i sezonowymi truskawkami stanowi idealny deser na każdą okazję :)
0 comments:
Prześlij komentarz