Sałatka śledziowa z burakami na grzance

Prosta sałatka śledziowa z burakami podana na grzance. Pomysł na super smaczną kolację np. Walentynkową albo przekąskę w karnawale. Połączenie śledzia z buraczkami jest wyborne, koniecznie wypróbujcie jeżeli jeszcze go nie znacie. To kolejny propozycja, którą przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. 
 
Szkoci twierdzą, że śledź wędzony w dymie dębowym to silny afrodyzjak. Zainteresowanym podaję przepis: uwędzonemu śledziowi obciąć głowę, rozciąć wzdłuż, ułożyć w płaskim naczyniu, zalać whisky, zapalić, jeść, gdy zgasną płomienie, zagryzając pieczywem własnego wypieku i zapijając piwem.
 

Zdrowe, bo tłuste

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.



Składniki:
na 3 - 4 porcje 
 
2 buraki upieczone lub ugotowane do miękkości
4 płaty śledzia w zalewie octowej
1 mała czerwona cebula
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majonezu lub kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
ulubione pieczywo lub bagietka na grzanki, u mnie chleb z gara
do dekoracji: kleks majonezu lub kwaśnej  śmietany, koperek, cytryna, ziarna granatu


Śledzie osusz i pokrój w kostkę. Buraczki oraz jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Ogórki i cebulkę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy do smaku, szczypiorek oraz majonez lub kwaśną śmietanę. Wymieszaj ze sobą. Pieczywo opiecz na patelni grillowej lub w tosterze. Na grzanki nałóż sałatkę, udekoruj kawałkami śledzia, cytryny oraz granatem.
Smacznego!

 

 

 







Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz