Pasta z pieczonej ryby i suszonych pomidorów, podana na grzankach z grillowanym serem halloumi. To
jest pyszne! Super pomysł na śniadanie, kolację albo przekąskę. U mnie
dziś w roli głównej gładzica, ale możecie wykorzystać inną rybę. Uwielbiam rybę i serwuję ją minimum dwa razy w tygodniu. Wszystkie przepisy, przygotowane przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie w którym biorę udział znajdziecie w tej zakładce.
Gładzica
Obok storni i skarpia (turbota) należy do pospolitych bałtyckich
płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej
część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki
najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie
przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym
Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na
łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco
ponad 2 kg. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi
drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).
Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub
mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni.
Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze.
Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem
remoulade (na bazie majonezu).
Składniki:
na ok. 10 - 15 mini grzanek
2 gładzice lub inne ryby o białym mięsie
10 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 mała czerwona cebula
2 - 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego lub jogurtu naturalnego
200 g sera halloumi
pieprz, sól do smaku
oliwa z zalewy suszonych pomidorów
sok z cytryny
do podania: ziarna granatu, pomidorki koktajlowe, świeży koperek
bagietka lub ulubione pieczywo
Rybę
wypatrosz, umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny
oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego i
pod przykryciem wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach
C, do miękkości. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
Suszone
pomidory posiekaj na paseczki, przełóż do miski i wraz z serkiem
kanapkowym zblenduj na jednolitą pastę. Do pasty z suszonych pomidorów
dodaj pieprz, sól do smaku oraz szczypiorek. Gładzicę pozbaw ości i
podziel na mniejsze kawałki, które dodaj do pasty, wymieszaj.
Halloumi
pokrój na plasterki i obsmaż na patelni grillowej na złocisto. Te samą
patelnię posmaruj oliwą z suszonych pomidorów i podpiecz kawałki
bagietki. Pieczywo posmaruj pastą, następnie ułóż plasterki pomidorków
lub ogórka, na wierzch grillowane halloumi, kawałki ryby i ziarna
granatu. Całość udekoruj świeżym koperkiem i skrop sokiem z cytryny.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
#naturalniebałtyckie
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz