Prosty przepis na rybę z piekarnika podaną z chrupiącymi ziemniaczkami, surówką i sosem tatarskim. Całość smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj wykorzystałam flądrę, a przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział. Wszystkie przepisy opracowane przeze mnie w ramach #naturalniebałtyckie znajdziecie w tym miejscu.
Flądra
Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o
asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie
morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza
się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę
głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders).
Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte
drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w
szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u
podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po
zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają
długość 50 cm.
Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.
Składniki:
na 3 - 4 porcje
ryba:
flądra 3 sztuki
3 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu cytrynowego
sok z cytryny
płatki migdałowe
ziemniaki:
1 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce czerwonej słodkiej papryki, curry, majeranku
szczypta soli
1 łyżka mąki kukurydzianej
surówka z czerwonej kapusty:
1/2 główki czerwonej kapusty
1 jabłko
1 por
2 średnie marchewki
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej zieleniny - szczypiorek, natka pietruszki
oliwa
szczypta cukru
sos tatarski:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ogórki konserwowe
5 marynowanych grzybków
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
solidna szczypta pieprzu, soli, cukru
1. Z kapusty usuwam zewnętrzne liście i drobno ją szatkuję. Kapuściane nitki przekładam do miski, lekko solę. Por siekam w półtalarki, jabłko i marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję przyprawy do smaku i skrapiam oliwą. Mieszam i gotowe.
2. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Skrapiam oliwą, oprószam przyprawami i mąką, mieszam. Ziemniaki wykładam na blachę i piekę ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
3. Rybę patroszę i myję. Nacieram przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Układam na blasze i wstawiam do piekarnika w połowie pieczenia ziemniaków. Po 10 minutach posypuję rybę płatkami migdałowymi i kontynuuję pieczenie do miękkości ryby i ziemniaków.
4.Grzyby, ogórki i cebulę kroję w drobną kosteczkę, łączę z pozostałymi składnikami na gęsty sos.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz