Dorsz w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Dorsz w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Możecie go serwować z ryżem albo pieczonymi ziemniakami. Do tego proponuję domową surówkę lub pomidorki koktajlowe. Będziecie oczarowani smakiem. 

Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie

Dorsz - najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach, a dorosłe na otwartym morzu, najczęściej na głębokości 220 m. Ciało dorszy jest wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają długość do 70 cm.

Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté.



Składniki:
na 3-4 porcje
 
2 filety z dorsza bałtyckiego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów z zalewy
10 pomidorków koktajlowych
200 g szpinaku; świeżego lub mrożonego
sok z 1/2 cytryny
100 g mascarpone
150 g kwaśnej śmietany 12%
50 g ulubionego sera: gorgonzola, pleśniowy lub feta 
szczypta soli i gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
ziarna granatu i natka pietruszki do dekoracji 
3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
+ ryż do podania
 
Filety z dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj z obu stron pieprzem oraz solą. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę posiekaną w piórka, po minucie dodaj czosnek i szpinak. Przesmaż wszystko przez 1-2 minuty, szpinak skrop sokiem z cytryny. Przykryj pokrywką i duś przez chwilę, aż szpinak straci swoją objętość. Na patelnię dodaj mascarpone, śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj, aż całość połączy się. Dopraw sos do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Dodaj również suszone pomidory. Sos doprowadź do zagotowania, następnie ułóż na sosie kawałki ryby i pod przykryciem duś kolejne 10 minut. Kiedy ryba będzie miękka, oprósz danie świeżo mielonym pieprzem, posyp natką pietruszki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Serwuj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!








Pozostałe przepisy stworzone przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie znajdziesz w tej zakładce.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz