Dorsz w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Możecie go serwować z ryżem albo pieczonymi ziemniakami. Do tego proponuję domową surówkę lub pomidorki koktajlowe. Będziecie oczarowani smakiem.
Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Dorsz - najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu
gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane.
Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode
dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach, a dorosłe na
otwartym morzu, najczęściej na głębokości 220 m. Ciało dorszy jest
wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają
długość do 70 cm.
Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym
smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży
z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté.
Składniki:
na 3-4 porcje
2 filety z dorsza bałtyckiego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów z zalewy
10 pomidorków koktajlowych
200 g szpinaku; świeżego lub mrożonego
sok z 1/2 cytryny
100 g mascarpone
150 g kwaśnej śmietany 12%
50 g ulubionego sera: gorgonzola, pleśniowy lub feta
szczypta soli i gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
ziarna granatu i natka pietruszki do dekoracji
3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
+ ryż do podania
Filety z dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj z obu stron pieprzem oraz solą. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę posiekaną w piórka, po minucie dodaj czosnek i szpinak. Przesmaż wszystko przez 1-2 minuty, szpinak skrop sokiem z cytryny. Przykryj pokrywką i duś przez chwilę, aż szpinak straci swoją objętość. Na patelnię dodaj mascarpone, śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj, aż całość połączy się. Dopraw sos do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Dodaj również suszone pomidory. Sos doprowadź do zagotowania, następnie ułóż na sosie kawałki ryby i pod przykryciem duś kolejne 10 minut. Kiedy ryba będzie miękka, oprósz danie świeżo mielonym pieprzem, posyp natką pietruszki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Serwuj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Pozostałe przepisy stworzone przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie znajdziesz w tej zakładce.
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz