Zdrowe, bo tłuste
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.
Filety
śledziowe osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Ziemniaki,
jajka, jabłko i cebulę pokrój w drobniejszą kostkę. Ogórki pokrój w
półtalarki. Wszystkie składniki przełóż do miski i skrop sokiem z
cytryny, dodaj szczyptę soli i świeżo mielony pieprz do smaku. Śmietanę
połącz z majonezem i musztardą na jednolity sos, polej nim wszystkie
składniki, dodaj koperek i dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki
na kilka godzin, aby smaki przegryzły się. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz