Piernik z jabłkami

Jabłka na 1000 sposobów

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców uprawianych w naszym kraju od wielu lat. Na świecie obecnie znanych jest ponad 10 tysięcy odmian uprawnych jabłoni, z czego kilkadziesiąt uprawianych jest w Polsce. Jabłka mogą charakteryzować się różną wielkością, barwą, soczystością i smakiem. Znane są już od 4500 roku p.n.e.

Jabłka są spożywane najczęściej w postaci świeżej lub przetworów – głównie soków. 
Polska jest trzecim największym producentem jabłek na świecie (po Chinach i USA). Ciekawostką jest, że jabłka można zjadać niemal w całości wraz z gniazdem nasiennym, zostawiając jedynie ogonek.

Osobiście uwielbiam jabłka pod każdą postacią. Każdego tygodnia przerabiam kilka kilogramów jabłek. Jemy ja jako przekąskę w ciągu dnia, spożywamy w postaci pieczonej, duszonej lub smażonej. Przygotowałam dla Was poniżej 3 przepisy z jabłkami w roli głównej. Gorąco polecam przepis na świąteczny piernik z jabłkami, ekspresowy i wilgotny. Zapraszam Was do zapoznania się informacjami dlaczego warto spożywać jabłka.



Piernik z jabłkami i orzechami 

 Składniki: 

1 szklanka = 250 ml pojemności

na długą keksówkę ok. 30 cm


2 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
4 jaja
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 duże jabłka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich


1.Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm.
Orzechy drobno siekam.
2. Całe jaja ubijam w misce, aż będą puszyste, następnie dodaję do nich cukier i kręcę razem, aż cukier się rozetrze.
3. Kolejno dodaję olej oraz przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.
4. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i orzechy, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.
5. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekę na drugiej półce od dołu, funkcja grzanie góra - dół. Ok. 35 - 45 minut.
6. Czas pieczenia zależy od wielkości formy w jakiej pieczemy ciasto więc należy sprawdzać jego stan na bieżąco. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypuję cukrem pudrem i dekoruję orzechami włoskimi. Można również do tego celu wykorzystać polewę czekoladową lub lukier.

Piernik jest błyskawiczny do przygotowania. Dzięki dodatkowi jabłek jest bardzo wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość.


Tak jak już Wam wspominałam powyżej, uwielbiam jabłka i praktycznie codziennie wykorzystuję je w mojej kuchni oraz przepisach na różne sposoby. Po za tym, że możemy chrupać jabłka jako przekąskę w ciągu dnia albo upiec z nimi ciasto, polecam również dodawać je do surówek czy sałatek albo do zdrowych ciasteczek. Poniżej mam dla Was kolejne inspiracje. 

Surówka z kapustą pekińską, marchewką i jabłkiem

 Składniki:

 na dużą miskę surówki /4-6 porcji/

1 mała główka kapusty pekińskiej  
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości marchewka
1 mała cebula
1 jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy do smaku (lub cukru trzcinowego)
pieprz, sól do smaku
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
(jogurt i majonez można zamienić na oliwę z oliwek albo olej rzepakowy)

Kapustę pekińską oczyszczam z zewnętrznych liści, myję, osuszam, przekrawam wzdłuż na pół i bardzo drobno szatkuję. Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego, kroję w kostkę. Marchew i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz z zieleniną przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję płynny miód do smaku, szczyptę soli i pieprzu, mieszam. Na koniec dodaję jogurt naturalny i majonez w takiej ilości, aby surówka po wymieszaniu miała pożądaną konsystencję. W lżejszej wersji można dodać sam jogurt naturalny albo skropić surówkę oliwą z oliwek. 

Ciastka owsiane z jabłkami

 

 

Składniki:
na ok. 10 ciasteczek

1 duże jabłko lub 2 małe
 3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu


1. Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
2. Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.
3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.
4. Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
5. Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
 
 
 
 
 
 
 
Jak jabłka wpływają na nasze zdrowie? 
5 powodów, żeby pokochać jabłka 💓
 
1. Zdrowe serce - regularne spożycie jabłek wiązane jest przez naukowców z niższym ryzykiem chorób serca.
2. Przeciw cukrzycy - spożywanie jabłek, jak pokazują badania naukowe, ma związek z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
3. Dobra mikroflora - zawarte w jabłkach pektyny, będące rodzajem błonnika, działają jak naturalny prebiotyk. 
4. Zdrowe kości - dieta obfitująca w świeże warzywa i owoce, wiąże się z wyższą gęstością mineralną kości, co jest jednym ze wskaźników ich prawidłowej kondycji.
5. W jabłku kryje się m.in. witamina A i C oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo dostarczają naszemu organizmowi wapnia, fosforu, potasu i magnezu oraz niewielkie ilości żelaza.
 
 „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona
przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami
i Warzywami. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów
Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii
Europejskiej.
Więcej informacji o „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym
serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/
 
 
 







Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz