Jabłka na 1000 sposobów
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców uprawianych w naszym
kraju od wielu lat. Na świecie obecnie znanych jest ponad 10 tysięcy
odmian uprawnych jabłoni, z czego kilkadziesiąt uprawianych jest w Polsce.
Jabłka mogą charakteryzować się różną wielkością, barwą, soczystością i
smakiem. Znane są już od
4500 roku p.n.e.
Jabłka są spożywane najczęściej w postaci świeżej lub przetworów –
głównie soków.
Polska jest trzecim największym producentem jabłek na
świecie (po Chinach i USA). Ciekawostką jest, że jabłka można zjadać niemal w całości wraz z gniazdem nasiennym, zostawiając jedynie ogonek.
Osobiście uwielbiam jabłka pod każdą postacią. Każdego tygodnia przerabiam kilka kilogramów jabłek. Jemy ja jako przekąskę w ciągu dnia, spożywamy w postaci pieczonej, duszonej lub smażonej. Przygotowałam dla Was poniżej 3 przepisy z jabłkami w roli głównej. Gorąco polecam przepis na świąteczny piernik z jabłkami, ekspresowy i wilgotny. Zapraszam Was do zapoznania się informacjami dlaczego warto spożywać jabłka.
Piernik z jabłkami i orzechami
Składniki:
1 szklanka = 250 ml pojemności
na długą keksówkę ok. 30 cm
2 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
4 jaja
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 duże jabłka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1.Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm.
Orzechy drobno siekam.
2. Całe jaja ubijam w misce, aż będą puszyste, następnie dodaję do nich cukier i kręcę razem, aż cukier się rozetrze.
3. Kolejno dodaję olej oraz przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.
4. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i
orzechy, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się
wszystkich składników.
5. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekę na drugiej półce od dołu, funkcja grzanie góra - dół. Ok. 35 - 45 minut.
6. Czas pieczenia zależy od wielkości formy w jakiej pieczemy ciasto więc należy sprawdzać jego stan na bieżąco. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego ostygnięcia, przed
podaniem posypuję cukrem pudrem i dekoruję orzechami włoskimi. Można również do tego celu wykorzystać polewę czekoladową lub lukier.
Piernik jest błyskawiczny do przygotowania. Dzięki dodatkowi jabłek jest bardzo wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość.
Tak jak już Wam wspominałam powyżej, uwielbiam jabłka i praktycznie codziennie wykorzystuję je w mojej kuchni oraz przepisach na różne sposoby. Po za tym, że możemy chrupać jabłka jako przekąskę w ciągu dnia albo upiec z nimi ciasto, polecam również dodawać je do surówek czy sałatek albo do zdrowych ciasteczek. Poniżej mam dla Was kolejne inspiracje.
Surówka z kapustą pekińską, marchewką i jabłkiem
Składniki:
na dużą miskę surówki /4-6 porcji/
1 mała główka kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości marchewka
1 mała cebula
1 jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy do smaku (lub cukru trzcinowego)
pieprz, sól do smaku
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
(jogurt i majonez można zamienić na oliwę z oliwek albo olej rzepakowy)
Kapustę pekińską oczyszczam z zewnętrznych liści, myję, osuszam, przekrawam wzdłuż na pół i bardzo drobno szatkuję. Paprykę pozbawiam gniazda
nasiennego, kroję w kostkę. Marchew i jabłko ścieram na tarce o grubych
oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz z
zieleniną przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję płynny
miód do smaku, szczyptę soli i pieprzu, mieszam. Na koniec dodaję jogurt naturalny i majonez w takiej ilości, aby surówka po wymieszaniu
miała pożądaną konsystencję. W lżejszej wersji można dodać sam jogurt
naturalny albo skropić surówkę oliwą z oliwek.
Ciastka owsiane z jabłkami
Składniki:
na ok. 10 ciasteczek
1 duże jabłko lub 2 małe
3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1. Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
2. Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość
ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki
spęczniały.
3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie
ciasteczka.
4. Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie
delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego
ostygnięcia.
5. Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
Jak jabłka wpływają na nasze zdrowie?
5 powodów, żeby pokochać jabłka 💓
1. Zdrowe serce - regularne spożycie jabłek wiązane jest przez naukowców z niższym ryzykiem chorób serca.
2. Przeciw cukrzycy - spożywanie jabłek, jak pokazują badania naukowe, ma związek z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
3. Dobra mikroflora - zawarte w jabłkach pektyny, będące rodzajem błonnika, działają jak naturalny prebiotyk.
4. Zdrowe kości - dieta obfitująca w świeże warzywa i owoce, wiąże się z wyższą gęstością mineralną kości, co jest jednym ze wskaźników ich prawidłowej kondycji.
5. W jabłku kryje się m.in. witamina A i C oraz przeciwutleniacze.
Dodatkowo dostarczają naszemu organizmowi wapnia, fosforu, potasu i
magnezu oraz niewielkie ilości żelaza.
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona
przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami
i Warzywami. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów
Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii
Europejskiej.
Więcej informacji o „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym
serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz