Składniki:
na 12 muffinów
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temperaturze pokojowej
300 g mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki powideł śliwkowych
krem:
200 ml śmietanki kremówki 30%
150 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
dodatkowo:
ziarna granatu do dekoracji
1. Do większej miski przesiej przez sito suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól, przyprawę do piernika. Dodaj cukier i wymieszaj.
2. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jajka, olej i powidła śliwkowe.
3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj tylko do połączenia się całości. Masa powinna być lepka i gęsta.
4. Papilotki napełniaj 2 łyżkami masy piernikowej, następnie dodaj na środek 1 łyżkę konfitury z płatków róży. Całość pokryj kolejną 1 łyżką masy piernikowej. Finalnie masa powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotek.
5. Muffiny wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz na drugiej półce od dołu, funkcja grzanie góra - dół. 180 stopni C, ok. 18-20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Muffiny pozostaw do przestygnięcia.
6. Kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodaj cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Kremem udekoruj muffiny, posyp ziarnami granatu. Gotowe :)
7. Muffiny są wilgotne i puchate, długo zachowują świeżość.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz