W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dziś prosty i pyszny przepis na makaron z łososiem, porem i suszonymi pomidorami. To moja propozycja na obiad lub kolację mikołajkową ;)
Danie jest szybkie do przygotowania, idealne dla całej rodziny. Uwielbiają je także dzieci. Oprócz ryby bałtyckiej możemy tutaj przemycić najmłodszym szpinak, jeżeli nie lubią go w surowej postaci. Kilka podstawowych składników tworzy wspaniałe danie, wszystko bardzo fajnie komponuje się ze sobą. Na stronie Naturalnie Bałtyckie znajdziecie więcej informacji o całym projekcie, a ja zapraszam Was po przepis.
Łosoś bałtycki to jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb. Łosoś jest rybą
drapieżną, dwuśrodowiskową (anadromiczną). Żyje w wodach czystych o
wartkim nurcie. Tarło odbywa w rzekach, gdzie młode pozostają od roku do
3 lat. Roczny narybek charakteryzuje się widocznymi plamami po bokach
ciała w ilości 8–13. W trzecim roku życia jako smolty (srebrzyste
ubarwienie ciała bez jakichkolwiek plam) spływają do morza, by tam
intensywnie żerować, osiągając długość do 150 cm i masę do 39 kg.
Mięso łososia jest ścisłe, tłuste, soczyste, pomarańczoworóżowe, ma wyrazisty smak, jest mało ościste. Przyrządza się je w piekarniku, na patelni, smaży, piecze, je na surowo.
Na stronie Naturalnie Bałtyckie znajdziecie więcej informacji o całym projekcie, a ja zapraszam Was po przepis.
#naturalniebałtyckie
Składniki:
na 4-5 porcji
400 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
400 g świeżego filetu łososia ze skórą
1 por (biała część)
1 duży ząbek czosnku
10 suszonych pomidorów z zalewy
2 garście świeżego szpinaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
pieprz, sól do smaku
2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
1 łyżka tartego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
dodatkowo tarty parmezan i natka pietruszki do podania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i pozostaw
do lekkiego przestygnięcia (1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
pozostaw, finalnie może Nam się przydać do uzyskania pożądanej
konsystencji sosu).
2. Na patelni rozgrzej masło, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij por, posiekany w talarki. Następnie na patelnię dodaj czosnek drobno posiekany i przesmaż całość razem przez 1 - 2 minuty.
3. Z łososia odetnij skórę, pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem.
4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj łososia, obsmaż łososia z
każdej strony przez 2 minuty. Następnie dodaj śmietankę kremówkę oraz
tarty parmezan, całość doprowadź do zagotowania.
5. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki, szpinak
posiekaj na drobniejsze kawałki.
6. Dodaj suszone pomidory i szpinak do
sosu, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę na minimalnej mocy palnika.
7. Sos finalnie dopraw do smaku pieprzem, solą i suszoną bazylią (z ilością soli najlepiej nie przesadzać ze względu na dodatek suszonych pomidorów i parmezanu).
8. Gotowy sos wymieszaj z odcedzonym makaronem i posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby do uzyskania pożądanej konsystencji sosu dolej zachowaną wodę z gotowania makaronu.
9. Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami podawaj od razu
po przygotowaniu z wiórkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Danie jest przepyszne i gwarantuję, że posmakuje całej rodzinie :)
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz