Sylwester za pasem, wszyscy poszukują przepisów na imprezowe przekąski, przystawki i sałatki. Spieszę do Was Kochani z kolejnymi propozycjami. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was obłędne przekąski z rybą w roli głównej. Koreczki ze śledzikiem oraz mini kanapki, to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie i kolorowo. Tym samym dziękuję Wam za kolejny cudowny rok razem. Dziękuję, że tak licznie korzystacie z przepisów i wracacie z feed backiem:)
O samym projekcie i więcej o rybie bałtyckiej przeczytacie na stronie Naturalnie Bałtyckie. Tymczasem zapraszam Was na prosty sposób przygotowania dzisiejszych przekąsek.
Śledź
Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste.
Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po
zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.
Szprot
Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w
Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi
łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe
gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna:
szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku,
lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute,
wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Koreczki ze śledziem
Składniki:
na 20 sztuk
5 płatów śledziowych w zalewie octowej
5 korniszonów
3 płaty papryki marynowanej
100 g sera żółtego
świeży koperek
mini kukurydza konserwowa
majonez lub kanapkowy serek śmietankowy
kilka kromek ulubionego pieczywa opcjonalnie
Śledzie wymocz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój śledzie w paseczki. Ogórki, paprykę i ser żółty pokrój w kosteczkę. Z kromek pieczywa wytnij kieliszkiem lub foremką małe kółka. Pieczywo posmaruj majonezem lub serkiem. Na wykałaczkę nabijaj kawałki pieczywa, następnie śledzika, ser, paprykę i ogórka. Koreczki układaj na półmisku, udekoruj świeżym koperkiem i kawałkami cytryny. Przekąska gotowa:)
Mini kanapki na imprezowy stół z pastą ze szprotek, jajek i ogórka
Składniki:
na 15-20 mini kanapek
1 duża bagietka lub 2 mniejsze
250 g szprotek w pomidorach
1/2 czerwonej cebuli
1 mała puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
Szprotki w pomidorach bardzo drobno posiekaj. Jajka obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Ogórki i cebulę również drobno pokrój. Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą pastę. Możesz też zmiksować je blenderem. Pastę nakładaj na kawałki bagietki, udekoruj świeżym koperkiem i podawaj :)
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz