Koreczki ze śledziem i mini kanapki na imprezowy stół

Sylwester za pasem, wszyscy poszukują przepisów na imprezowe przekąski, przystawki i sałatki. Spieszę do Was Kochani z kolejnymi propozycjami. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was obłędne przekąski z rybą w roli głównej. Koreczki ze śledzikiem oraz mini kanapki, to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie i kolorowo. Tym samym dziękuję Wam za kolejny cudowny rok razem. Dziękuję, że tak licznie korzystacie z przepisów i wracacie z feed backiem:)

O samym projekcie i więcej o rybie bałtyckiej przeczytacie na stronie Naturalnie Bałtyckie. Tymczasem zapraszam Was na prosty sposób przygotowania dzisiejszych przekąsek.

Śledź

Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.

Szprot 

Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.




 
Koreczki ze śledziem
 
Składniki:
na 20 sztuk
 
5 płatów śledziowych w zalewie octowej
5 korniszonów
3 płaty papryki marynowanej
100 g sera żółtego
świeży koperek
mini kukurydza konserwowa 
majonez lub kanapkowy serek śmietankowy
kilka kromek ulubionego pieczywa opcjonalnie  

Śledzie wymocz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój śledzie w paseczki. Ogórki, paprykę i ser żółty pokrój w kosteczkę. Z kromek pieczywa wytnij kieliszkiem lub foremką małe kółka. Pieczywo posmaruj majonezem lub serkiem. Na wykałaczkę nabijaj kawałki pieczywa, następnie śledzika, ser, paprykę i ogórka. Koreczki układaj na półmisku, udekoruj świeżym koperkiem i kawałkami cytryny. Przekąska gotowa:)


Mini kanapki na imprezowy stół z pastą ze szprotek, jajek i ogórka

Składniki:
na 15-20 mini kanapek
 
1 duża bagietka lub 2 mniejsze
250 g szprotek w pomidorach 
1/2 czerwonej cebuli
1 mała puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
 
Szprotki w pomidorach bardzo drobno posiekaj. Jajka obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Ogórki i cebulę również drobno pokrój. Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą pastę. Możesz też zmiksować je blenderem. Pastę nakładaj na kawałki bagietki, udekoruj świeżym koperkiem i podawaj :)
 
 








 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz