Jesienna Pavlova z kremem mascarpone

Jesienne rozkosze, czyli królowa beza Pavlova, podana z obłędnym kremem mascarpone z dodatkiem likieru Krupnik Słony Karmel. Do tego świeże figi lub ulubione owoce i jesteśmy w niebie. Kochani, dziś mam dla Was propozycję super deseru, który idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy. Deser, rzecz jasna, tylko dla dorosłych. Pyszny i prosty do przygotowania. Zapraszam Was poniżej na przepis oraz informację o świetnym konkursie, który organizuje marka Krupnik. 


BEZA PAVLOVA W JESIENNYM WYDANIU

 Składniki:

na bezę o średnicy o 22 cm
/ok. 10 porcji/

beza:
6 białek jajka rozmiar M
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

krem:
120 g słodkiej śmietany kremówki 30%
120 g serka mascarpone
80 ml Likieru Krupnik Słony Karmel

do dekoracji:
świeże figi/ulubione owoce


1. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni C. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm.
2. Białka w temperaturze pokojowej wlej do miski i zacznij ubijać na sztywno. Gdy zaczną robić się sztywne dodaj szczyptę soli, kontynuuj ubijanie. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Ubijaj białka do momentu, aż cukier rozpuści się, a masa będzie sztywna i lśniąca. Ok. 7 - 8 minut.
3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na najniższych obrotach miksera wymieszaj delikatnie całość, tylko do połączenia się składników.
4. Na papier do pieczenia wyłóż ubitą masę, musi być błyszcząca i sztywna.
5. Masę wyłóż energicznym ruchem, nadaj jej kształt kopca. Boki podnieś do góry łopatką. 
6. Tak przygotowaną masę włóż do nagrzanego piekarnika. U mnie termoobieg. Piecz przez 25 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejsz ogrzewanie do 95 stopni i piecz przez ok. 3, 5 godziny. Należy obserwować bezę, aby nie przypaliła się (każdy piekarnik działa trochę inaczej). 
7. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw ją do ostygnięcia przy uchylonych drzwiach piekarnika. Bezę najlepiej piec wieczorem i zostawić do ostygnięcia na noc.
8. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie łyżka po łyżce dodawaj mascarpone w temperaturze pokojowej i likier. Połącz na niskich obrotach. Krem wyłóż na bezę, udekoruj owocami. Gotowe :)

Smacznego!



Krupnik Słony Karmel to mój ulubiony likier, który świetnie podkręca smak każdego deseru. Sprawdza się również idealnie jako polewa. Do ciasta, tortów, lodów lub gofrów :)

Razem z marką Krupnik zapraszam Was Kochani do słodkiej zabawy i zachęcam do wzięcia udziału w konkursie "Przygotuj deser z zastosowaniem produktu Krupnik Słony Karmel". Do wygrania są sprzęty kuchenne prestiżowej firmy SMEG oraz 55 zestawów likierów Krupnik. Wystarczy, że przygotujesz oryginalny deser z użyciem likieru Krupnik Słony Karmel i opublikujesz go na swoim Facebook'u lub Instagramie. Pamiętaj o oznaczeniach #PostawNaKrupnik #PostawNaSlodkieChwile #Biedronka oraz @krupnikoriginal

Konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich i trwa do 25.10.2020 r. Szczegóły konkursu znajdziecie pod postem konkursowym na profilu marki Krupnik na Instagramie, a regulamin w notatkach na Facebooku Krupnika.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz