Sałatka dobra na każdą okazję, powstała pod wpływem chwili. Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Do jej użycia potrzebujemy kilku łatwodostępnych składników. Polecam Wam makaron orzo (w kształcie ryżu) do tego typu sałatek. Bardzo fajnie sprawdza się i współgra z pozostałymi składnikami.
Sałatka będzie doskonała na spotkanie ze znajomymi, jako dodatek do grilla. Sprawdzi się również na drugie śniadanie, lunch czy kolację. Gorąco polecam :)
Składniki:
na 6 - 8 porcji
400 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
150 g polędwiczki lub szynki gotowanej
100 g sera żółtego
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 ogórki kiszone
1/3 małej główki sałaty lodowej
1 puszka kukurydzy
1 mały pęczek natki pietruszki
sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2. Wędlinę oraz ser żółty pokrój w drobną kostkę. Czerwoną paprykę, ogórki i cebulę również pokrój w drobną kostkę.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy, sałatę lodową posiekaj na małe kawałki, natkę pietruszki drobno pokrój.
4. Składniki na sos połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Do większej miski przełóż wszystkie składniki, polej sosem, wymieszaj i wstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Sałatka jest gotowa do serwowania :)
6. Sałatka znika bardzo szybko. Możesz ją przechowywać do 2-3 dni w lodówce.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz