Soczyste i delikatne polędwiczki z kurczaka z groszkiem i porem w sosie śmietanowym. Świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Wszystko do przygotowania w 20 minut na jednej patelni. Taki obiad posmakuje również najmłodszym. Danie jest bardzo uniwersalne, możecie je serwować z ryżem, makaronem albo ziemniakami. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, ponieważ tak przygotowany kurczak świetnie przechowuje się i doskonale smakuje na drugi dzień :)
Ja wykorzystałam polędwiczki z kurczaka, ale możecie śmiało użyć filet z kurczaka lub pierś z indyka. Najlepiej wykorzystać tutaj groszek mrożony lub świeży, nie polecam konserwowego. Zdecydowanie zmieni smak dania, nie wnosząc przy tym tak cudownie zielonej i soczystej nuty kolorystycznej.
Składniki:
na 4 porcje
1 szklanka = 250 ml pojemności
500 g polędwiczek z kurczaka
200 g mrożonego groszku (w sezonie warto wykorzystać świeży groszek)
1 średniej wielkości por
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30% lub mleka kokosowego
1 łyżką mąki ziemniaczanej
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub świeżej mięty do dekoracji
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła klarowanego
1. Polędwiczki z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Białą cześć pora pokrój w półtalarki.
2. Na rozgrzaną patelnię przełóż masło klarowane i podsmaż na nim przez kilka minut pora, następnie przełóż go na talerz. Na tą samą patelnię wlej olej i z obu stron obsmaż polędwiczki. Do podsmażonych polędwiczek dodaj wcześniej podduszonego pora oraz mrożony groszek. Całość podlej wodą lub bulionem i doprowadź do zagotowania.
3. Śmietankę kremówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, aby nie było grudek i dodaj na patelnię. Składniki wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż mięso straci swoją surowość, a sos zgęstnieje.
4. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki lub świeżą miętę. Całość wymieszaj i serwuj z ulubionymi dodatkami. Polędwiczki z kurczaka z groszkiem i porem to smaczna danie, które świetnie komponuje się z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Smacznego!
Na rozgrzaną patelnię przełóż masło klarowane i podsmaż na nim przez kilka minut pora, następnie przełóż go na talerz. Na tą samą patelnię wlej olej i z obu stron obsmaż polędwiczki.
Śmietankę kremówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, aby nie było grudek i dodaj na patelnię. Składniki wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż mięso straci swoją surowość, a sos zgęstnieje.
Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki lub świeżą miętę. Całość wymieszaj i serwuj z ulubionymi dodatkami. Polędwiczki z kurczaka z groszkiem i porem to smaczna danie, które świetnie komponuje się z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
0 comments:
Prześlij komentarz