Pyszne zawijane drożdżówki z twarożkiem i owocami jagodowymi. Bardzo proste do przygotowania, super smaczne i wilgotne. Ten przepis na ciasto drożdżowe to moja ulubiona baza na słodkie domowe bułeczki. Jest bardzo wdzięczne i świetnie się z nim pracuje! Nadzienie z twarogu sprawia, że bułeczki są wilgotne i bardzo przyjemne do jedzenia. Jeżeli chodzi o owoce ja wykorzystałam mieszankę mrożonych owoców. Możecie w sezonie wykorzystać tutaj jagody, borówki, maliny itp. Jeżeli korzystacie z większych owoców, np. z truskawek to pokrójcie je na mniejsze kawałki. Jeżeli zdecydujecie się wykorzystać mrożone owoce, zadbajcie oto, aby nie były mocno zamrożone, ponieważ w trakcie pieczenia mogą oddać drożdżówkom za dużo wody.
Polecam Wam gorąco ten przepis, będziecie zachwyceni :)
Składniki:
na ok. 15 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
250 ml letniego mleka
2 żółtka
70 g masła rozpuszczonego i przestygniętego
szczypta soli
nadzienie:
300 g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii/1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1 białko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 szklanki owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 roztrzepane białko + 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego lub mleka
1 kropla aromatu waniliowego
1. W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki na rozczyn, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz sól. Wyrabiaj przez kilka minut, następnie dodaj rozpuszczone masło, ponownie wyrabiaj przez kilka chwil do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
2. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką, wyrabiaj jeszcze chwilę ręcznie. Ciasto jest bardzo wdzięczne i przyjemnie się z nim pracuje. Jeżeli klei się do dłoni dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży i cienki placek (ok. 30 cm x 60 cm).
3. Do miski przełóż wszystkie składniki na nadzienie i utrzyj je mikserem lub widelcem. Duży placek ciasta posmaruj na całej powierzchni przygotowanym farszem. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozłóż na warstwie serowej. Ciasto zawijaj w długą roladę, przekrój na dwie mniejsze rolady, a następnie pokrój w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na blasze w lekkich odstępach lub jedna obok drugiej (wtedy będą to bułeczki do odrywania).
4. Każdą drożdżówkę posmaruj rozkłóconym białkiem połączonym z mlekiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Funkcja grzanie góra - dół. Piecz przez ok. 20 - 25 minut, aż drożdżówki apetycznie przyrumienią się. Bułeczki wyciągnij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę - ruszt do ostygnięcia. Udekoruj gęstym lukrem.
Smacznego! :)
Przygotowanie krok po kroku:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, wyrabiaj jeszcze chwilę ręcznie. Ciasto jest bardzo wdzięczne i przyjemnie się z nim pracuje. Jeżeli klei się do dłoni dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży i cienki placek (ok. 30 cm x 60 cm).
Do miski przełóż wszystkie składniki na nadzienie i utrzyj je mikserem lub widelcem. Duży placek ciasta posmaruj na całej powierzchni przygotowanym farszem. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozłóż na warstwie serowej. Ciasto zawijaj w długą roladę, przekrój na dwie mniejsze rolady, a następnie pokrój w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na blasze w lekkich odstępach lub jedna obok drugiej (wtedy będą to bułeczki do odrywania).
Każdą drożdżówkę posmaruj rozkłóconym białkiem połączonym z mlekiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Funkcja grzanie góra - dół. Piecz przez ok. 20 - 25 minut, aż drożdżówki apetycznie przyrumienią się. Bułeczki wyciągnij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę - ruszt do ostygnięcia. Udekoruj gęstym lukrem.
0 comments:
Prześlij komentarz