Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country to prawdziwy sztos! To zdecydowanie jedne z lepszych ciast bez pieczenia jakie zrobiłam. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Składa się z kilku pysznych warstw, a do jego przygotowania tak naprawdę potrzebujemy zaledwie kilka składników. Fani czekolady i pszenicy w miodzie będą zachwyceni! Ciasto to jest uwielbiane w szczególności przez dzieci. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na spotkanie z najbliższymi. Jeżeli przygotujecie je w tortownicy może śmiało posłużyć jako tort. Ja moje ciasto zrobiłam w kwadratowej blaszce, dlatego było niższe, jeżeli chcecie uzyskać wysokie ciasto wybierzcie tortownicę o mniejszej średnicy :)
Gorąco polecam Wam Kinder Country bez pieczenia, to niezwykle popularne ciasto, które również świetnie sprawdzi się jako deser w pucharkach czy słoiczkach :) Smacznego!




Składniki:
na ok. 20 porcji

forma o wymiarach 20 cm x 20 cm
lub tortownica o średnicy 26 cm

1 szklanka = 250 ml pojemności

pierwsza warstwa (jasna):
200 g białej czekolady 
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 szklanki płatków typu Kangus lub ziarna pszenicy ekspandowanej w miodzie

druga warstwa (ciemna):
200 g mlecznej czekolady (może być pół na pół z deserową)
250 ml śmietanki kremówki 30%

dodatkowo:
1 szklanka płatków do posypania/ziaren pszenicy w miodzie
ok. 45 herbatników maślanych 

1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do ostygnięcia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj mascarpone, cały czas miksując. Przestygniętą, płynną czekoladę dodawaj stopniowo do śmietanki i mascarpone, cały czas miksując. Następnie dodaj płatki Kangus i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Na tym etapie masa będzie bardzo gęsta. Na herbatniki wylej masę z białych czekolad, wyrównaj.
2. Na jasną masę wyłóż kolejną warstwę herbatników i wstaw na 15 minut do lodówki.
3. Teraz w kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawaj przestygniętą czekoladę mleczną. wymieszaj. Wyciągnij blaszkę z lodówki, na herbatniki wyłóż ciemną warstwę, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp ziarnami pszenicy (lub płatkami Kangus, zależy czego używasz). Tak przygotowane ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje. 
4. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, polecam kroić je ostrym nożem. Jest bardzo smaczne, wręcz rozpływa się w ustach :)
5. Pamiętaj proszę, aby każdą kolejną warstwę dobrze docisnąć do dna blaszki, dzięki temu ciasto nie będzie rozpadało się podczas krojenia. Od razu zaznaczam, że ciasto podczas krojenia będzie delikatnie "kruszyć się"/rozpadać. Dlatego polecam serwować je mocno schłodzone i kroić ostrym nożem :)
Smacznego!


Przygotowanie krok po kroku:


Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników.

W kąpieli wodnej rozpuść białe czekolady, pozostaw do przestygnięcia (nie zajmie to więcej niż 10 minut).

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, następnie dodaj białą czekoladę i płatki. 


Białą masę wyłóż na przygotowane herbatniki, na białej masie ułóż od razu kolejną warstwę herbatników, wstaw ciasto do lodówki na 10 minut


Mleczne czekolady również rozpuść w kąpieli wodnej, ja wykorzystałam pół na pół czekoladę mleczną oraz czekoladę deserową 

Ciemną masę wyłóż na drugą warstwę herbatników. Wierzch ciasta udekoruj płatkami.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz