Ekspresowy chleb na sodzie, bez drożdży, zakwasu i jajek. To takie domowe pieczywo kryzysowe, które możecie przygotować nawet wtedy, kiedy nie macie świeżych drożdży. Ostatnio zamieściłam na blogu przepis na puszyste drożdżowe bułeczki maślane. Ten przepis okazał się hitem. Jednak bardzo dużo osób prosiło również o przepis na pieczywo, w którym nie trzeba będzie wykorzystywać drożdży. Chlebek na sodzie to idealne opcja dla zapracowanych, leniwych oraz osób nie mających dostępu do świeżych drożdży. Inspirowany jest przepisem na popularny chleb irlandzki na sodzie.
Pieczywo na sodzie jest smaczne, zdecydowanie warte uwagi. Od razu zaznaczam Wam, że smakuje zdecydowanie inaczej niż pieczywo na drożdżach lub zakwasie. Jest jednak tak łatwe do przygotowanie, że najlepiej zrobić ten chleb w domowym zaciszu i ocenić samemu.
Do wykonania chleba na sodzie potrzebne jest 500 g mąki. Możecie wykorzystać w całości mąkę pszenną, lub pół na pół mąkę pszenną z orkiszową lub razową. Opcjonalnie do masy dodajecie ulubione ziarna, bakalie. Zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni, bawienia się smakiem. Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram gdzie gotujemy krok po kroku i wszystkie przepisy rozkładamy na czynniki pierwsze :)
Ekspresowy chleb na sodzie
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
okrągły chleb o średnicy ok. 20 cm
500 g mąki (u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g pełnoziarnistej orkiszowej)
350 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
20 g miękkiego masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
opcjonalnie 1-2 łyżka ulubionych ziaren lub bakalii (słonecznik, sezam, siemię lniane, suszona śliwka itp.)
Do większej miski dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie za pomocą kuchennej rózgi/trzepaczki. W następnym kroku dodaj maślankę oraz miękkie masło. Składniki wymieszaj do wstępnego połączenia drewnianą łopatką, następnie dodaj ulubione ziarna, ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj dłońmi przez kilka minut. Ugniataj dłońmi ciasto, aż zrobi się jednolite. Z ciasta uformuj spłaszczoną kulę o średnicy ok. 20 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek z wierzchu natrzyj delikatnie mąką i natnij ostrym nożem (np. kształt X lub kilka poziomych linii). Tak przygotowany chleb wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (u nie funckja grzanie góra - dół). Na dno piekarnika ustaw dodatkowo małe naczynie żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia chleb uzyska chrupiącą skórkę. Pieczywo piecz przez ok. 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk.
Po upieczeniu studź na kratce. Przechowuj do 2 - 3 dni w szczelnym pojemniku lub bawełnianym woreczku do pieczywa. Zaraz po upieczeniu idealnie smakuje z masłem.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz