Tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami to pyszne danie, które zrobisz w mniej niż 20 minut. Kremowy sos, kolorowe warzywa, sycący makaron, a to wszystko przygotowane w jednym naczyniu.
Wszystkie smaki genialnie tutaj ze sobą współgrają. Jest tak jak lubię, czyli smacznie, kolorowo i treściwie. Gorąco polewam Wam Kochani to danie, na obiad dla całej rodziny, albo na kolację. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni :)
Tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
na 4 porcje
300 g makaronu tagliatelle lub innego ulubionego
200 g fileta z kurczaka
100 g pieczarek
100 g świeżego szpinaku
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
150 ml mleczka kokosowego lub słodkiej śmietanki 30%
garść ulubionego sera: tarta mozzarella, parmezan itp.
3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie pomidorki koktajlowe do dekoracji
1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. Mięso pokrój w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Dopraw do smaku czerwoną słodką papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
2. W garnku zagotuj wodę. Na osolony wrzątek wrzuć makaron i gotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu.
3. W czasie kiedy gotuje się makaron, na patelni rozgrzej oliwę z z suszonych pomidorów. Na rozgrzaną oliwę dodaj cebulę oraz czosnek. Często mieszając przesmaż przez chwilę, następnie dodaj filet z kurczaka. Smaż przez 3 - 4 minuty, często mieszając, aż mięso straci swoją surowość.
4. Składniki przesuń na bok patelni, w kolejnym kroku dodaj posiekane w talarki pieczarki. Wymieszaj i smaż całość przez kilka minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe lub śmietankę oraz starty ser. Na najmniejszej mocy palnika duś składniki, aż powstanie gęsty sos.
5. Makaron odcedź i po 2 minutach dodaj na patelnię, do gorącego sosu. Dodaj również szpinak oraz posiekane suszone pomidory z zalewy. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, aż składniki połączą się, a szpinak straci swoją objętość.
6. Makaron serwuj w głębokich talerzach, udekorowany pomidorkami koktajlowymi oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz